Józef Turczyński

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJózef Turczyński

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 febrer 1884 Modifica el valor a Wikidata
Jitòmir (Ucraïna) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 desembre 1953 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Lausana (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómusicòleg, pedagog musical, pianista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorAcadèmia Nacional de Música d'Ucraïna Txaikovski
Universitat de Música Fryderyk Chopin Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsAnna Iéssipova Modifica el valor a Wikidata
AlumnesWitold Malcuzinsky, Henryk Sztompka i Irena Wolberg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: 5dc618da-6e5d-44b5-abe6-5fd6fc575180 IMSLP: Category:Turczyński,_Józef Allmusic: mn0002421722 Modifica el valor a Wikidata

Jozéf Turczyński (Jitòmir, 2 de febrer de 1884 - Lausana, 25 de desembre de 1953) va ser un pianista, pedagog i musicòleg polonès que va exercir una poderosa influència en el desenvolupament de l'ensenyament i la interpretació del piano durant la primera meitat del segle XX, especialment en les obres de Frédéric Chopin, del qual va fer una edició interpretativa de les Obres completes per a piano que encara es considera definitiva.

Turczyński va néixer a Jitòmir, en una part de Volínia que ara és a Ucraïna. Primer va ser deixeble del seu pare. El 1907-1908 va estudiar amb Ferruccio Busoni a Viena i va debutar el 1908. Després va continuar estudis amb Anna Iéssipova a Rússia i va guanyar el primer premi al concurs de piano de Sant Petersburg el 1911. Va tocar a totes les capitals europees, i de 1915 a 1919 va ser professor al Conservatori de Kíev. Després va tornar a Polònia per fer-se càrrec de la classe de pianistes concertistes del Conservatori Estatal de Varsòvia.

Entre els pianistes que van rebre instruccions d'ell hi havia Halina Czerny-Stefańska (1935–39), Witold Małcużyński, Henryk Sztompka, Stanisław Szpinalski, Max Fishman i Ryszard Bakst.

L'edició de les obres completes de Chopin, l'edició més acceptada des de la Segona Guerra Mundial, es va iniciar sota la presidència editorial d'⁣Ignacy Jan Paderewski el 1937. Va ser preparat per a l'⁣Institut Frederic Chopin de Varsòvia (Instytut Fryderyka Chopina, Polskie Wydawnictwo Muzyczne). A la mort de Paderewski el 1941, quan tot just començava, Turczyński va assumir la tasca amb Ludwik Bronarski, i va acabar el treball el 1949 en 27 volums. Cada volum inclou un comentari compàs a compàs sobre textos variants com a suplement, i l'edició es va basar principalment en la comparació de manuscrits autògrafs, còpies aprovades i primeres edicions, amb especial atenció a les marques dinàmiques i digitacions originals, etc.

En els seus darrers anys, Turczyński va viure al Brasil, però va morir a Lausana, Suïssa.

Referències[modifica]

  • Arthur Eaglefield Hull, A Dictionary of Modern Music and Musicians (Dent, Londres 1924).
  • J. Methuen-Campbell, Chopin Playing from the Composer to the Present Day (Gollancz, Londres 1981).
  • IJ Paderewski et al. (ed), Chopin Complete Works: VII Nocturnes, (Instytut Fryderyka Chopina, Varsòvia 1951), (10a edició 1970), 107-125.

Enllaços externs[modifica]