Jack TRS

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jack (connector))
D'esquerra a dreta: mono de 2,5 mm; mono i estèreo de 3,5 mm; estèreo de 6,3 mm.
Connector plug de 6,3 mm:
I: cos : terra
2: cèrcol : canal dr. estèreo, negatiu en mono balancejat, potència en fonts que requereixen potència en mono
3: punta : canal esq. estèreo, positiu en mono balancejat, línia de senyal en mono no balancejat
4. Anells aïllants

Un jack TRS, connector TRS o simplement Jack,[1] és un connector d'àudio utilitzat en nombrosos dispositius per a la interconnexió d'equips de so en format analògic.

Les sigles TS, TRS i TRRS, que s'afeigeixen al nom connector jack deriven del format del tipus de connector (segons la combinació: punta-anell-cos),[2] és a dir, es denomina connector TS (tip-sleeve, "punta-cos"), de tipus monofònic, o connector TRS (tip-ring-sleeve, "punta-anell-cos"), de tipus estereofònic.[3]

En dispositius mòbils, on els auriculars també inclouen micròfon, es denomina connector TRRS (tip-ring-ring-sleeve, "punta-anell-anell-cos").[4][2][5] Aquest és un connector d'àudio utilitzat en nombrosos dispositius per a la transmissió de so en format analògic.

Diàmetres[modifica]

Hi ha connectors Jack de diversos diàmetres:

  1. El connector jack original de 6,35 mm (¼″, és a dir, un quart de polzada).
  2. El connector jack de 3,5 mm (aproximadament ⅛″): és el tipus de connector més utilitzat, usat per a la sortida d'auriculars en dispositius portàtils, com els reproductors de mp3 i molts smartphones.
  3. El jack miniatura de 2,5 mm (aproximadament 3/32″): és el connector menys utilitzat, però també en dispositius petits.

Els connectors Jack en el PC[modifica]

Els micros estereofònics que utilitzen càpsules electret es connecten d'aquesta manera.

Codis de colors[modifica]

(estàndards PCxx)

Són codis estandarditzats per Microsoft i Intel el 1999 per a ordinadors com a part dels estàndards PC99.[6]

Color Connector
TS/TRS
de 3,5 mm
Funcions
Verd TRS sortida estèreo, canals frontal
Negre TRS sortida estèreo, canals posteriors
Gris TRS sortida estèreo, canals laterals
Daurat/taronja TRS sortida dual, centre i subwoofer
Blau TRS entrada estèreo, nivell de línia
Rosa/Roig TS entrada micròfon mono/estèreo

Les targetes de so dels ordinadors comuns utilitzen aquest tipus de connectors, sempre de tipus femella, al qual cal connectar els altaveus o altres dispositius per mitjà d'un connector Jack mascle de 3,5 mm de diàmetre. En el cas dels ordinadors, atès que tenen diversos connectors d'aquest tipus, s'utilitza un codi de colors per tal de distingir-los:

  • Verd: sortida de línia estèreo per connectar altaveus o auriculars
  • Blau: entrada de línia estèreo, per capturar so de qualsevol font, llevat d'un micròfon
  • Rosa/Vermell: entrada d'àudio, per a connectar un micròfon

Els ordinadors dotats de sistema de so envoltant 05/01 usen a part aquestes connexions:

  • Gris: sortida de línia per connectar els altaveus laterals
  • Negre: sortida de línia per connectar els altaveus del darrere tip=L, ring=R
  • Taronja: sortida de línia per connectar l'altaveu central (tip)(cèrcol) o el subwoofer (subgreus) (ring)(punta)

Galeria[modifica]

PDAs & Telèfons mòbils (Àudio-Vídeo)[modifica]

Estàndards TRRS[modifica]

L'iPhone utilitza un connector d'auricular TRRS de 4-conductors (centre) pel seu headset (micròfon i botó de control dreta).
Estàndard Punta Anell 1 Anell 2 Cos Dispositius que utilitzen aquest Estàndard
OMTP Àudio esquerre Àudio dret Micròfon Massa Els Nokia antics (i també els Lumia a partir de la 2ª gen), els Samsung antics (2012 Chromebooks), els Sony Ericsson antics(Xperia 2010 i 2011), Sony (PlayStation Vita), OnePlus One[7]
AHJ / de CTIA Àudio esquerre Àudio dret Massa Micròfon Els Apple, HTC, LG, Blackberry, els Nokia més tardans (incloent els Lumia de 1ª gen. així com els models més tardans), els Samsung més tardans, Jolla, Sony (Dualshock 4), Microsoft (incloent controlador Surface i XboxOne amb adaptador de xat) la majoria de telèfons d'Android[8]
Estil CTIA-AV [9] Àudio esquerre Àudio dret Massa Vídeo CVBS Els Apple iPod (fins a la 6a Generació), Raspberry Pi (de 2014 cap endavant), Xbox 360 E, Zune, alguns telèfons mòbils
Vídeo/Audio1 Àudio esquerre Vídeo de CVBS Massa Àudio dret Les Càmeres Sony i Panasonic. Nota: En alguna càmera primerenca de Sony, aquest connector era a la vegada connector d'auricular. Quan s'inseria un jack d'auricular, l'Anell 2 quedava creuat al cos del connector i la càmera lliurava l'àudio dret per l'Anell 1.[10]
Vídeo/Audio2 Vídeo de CVBS Àudio esquerre Àudio dret Massa Les càmeres genèriques, els reproductors de DVD i VCD portàtils,  Western Digital TV live, alguns TV LG més tardans
Vídeo/Audio3 Vídeo de CVBS Àudio esquerre Massa Àudio dret Toshiba TVs

Variants TRRS[modifica]

Certs equips que requereixen vídeo conjuntament amb entrada/sortida d'àudio stereo de vegades utilitzen connectors TRRS de 3.5mm. Cal saber però, que existeixen dues variants incompatibles, la de 15 mil·límetres (0.59 in) de llargària i la de 17 mm (0.67 in), utilitzant el tipus incorrecte pot senzillament no funcionar, o fins i tot podria causar un dany físic.

Intentant inserir a fons el jack més llarg (17mm) a un receptacle dissenyat per al més curt (15mm), el jack farà malbé el receptacle, i pot avariar alguna part electrònica situada immediatament darrere del receptacle. Tanmateix, inserint parcialment l'endoll, funcionarà atès que les distàncies anell/anell/punta són iguals per ambdues variants.

Utilitzant l'endoll més curt amb un auricular o (cable de vídeo) dissenyat per al connector més llarg, farà que la rebava de l'endoll no s'enclavi dins la base, i a part pot causar un encaminament de senyal incorrecte i/o un curt-circuit dins l'equip (p. ex. la punta de l'endoll pot causar un curt-circuit dels contactes dins el receptacle - anell 1/punta, etc..).

La variant TRRS més curta de 15 mm és la més comuna i plenament compatible amb l'estàndard TRS de 3.5mm i els connectors TS.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jack TRS
  1. «Optimot. Consultes lingüístiques». [Consulta: 18 juliol 2023].
  2. 2,0 2,1 «TRS connector» (en anglès). "The Free Dictionary". [Consulta: 25 agost 2015].
  3. «Conectores TRS, TS». Arxivat de l'original el 2016-03-07. [Consulta: 25 agost 2015].
  4. Computer Desktop Encyclopedia. «TRRS connector / Article about TRRS connector by The Free Dictionary» (en anglès). "The Free Dictionary". [Consulta: 25 agost 2015].
  5. «A CDE Definition» (en anglès). Computer Desktop Encyclopedia. The Computer Language Company Inc., 2015. [Consulta: 25 agost 2015].
  6. Daniel D. Briere; Patrick J. Hurley. Windows XP Media Center Edition 2004 PC For Dummies. For Dummies, 7 novembre 2003, p. 76–. ISBN 9780764543579 [Consulta: 5 maig 2011]. 
  7. «Jays AB headset for Windows Phone and a note on headset standards» (en anglès). [Consulta: 23 gener 2021].
  8. «headphone Nokia N9 and jolla [closed - together.jolla.com]». [Consulta: 23 gener 2021].
  9. Chick, Cable; www.cablechick.com.au. «Understanding TRRS and Audio Jacks - Cable Chick Blog» (en anglès). [Consulta: 23 gener 2021].
  10. Sony and Panasonic camcorder service manuals

Vegeu també[modifica]