James Burton

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJames Burton

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 setembre 1788 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort22 febrer 1862 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Edimburg (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaDean Cemetery (Edimburg) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióTrinity College
Tonbridge School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióegiptòleg, arqueòleg, antropòleg Modifica el valor a Wikidata
Família
PareJames Burton Modifica el valor a Wikidata
Premis

James Burton (1788-1862), anteriorment James Haliburton,[1] va ser un dels primers egiptòlegs britànics. Va treballar en una sèrie de jaciments arqueològics al llarg d'Egipte, però sobretot a la Vall dels Reis.

Vida[modifica]

James Burton va ser el segon fill de James Haliburton, que va canviar el seu cognom pel de Burton, de Mabledon, Tonbridge. Va ser educat al Trinity College, Cambridge.[2] Entre 1815 i 1822 Burton va treballar per a l'arquitecte Sir John Soane i va viatjar a Itàlia amb el seu secretari, Charles Humphreys, on va conèixer als egiptòlegs Sir John Gardner Wilkinson, Edward William Lane i Sir William Gell[3] En 1822, malgrat no tenir coneixement mineralògics, va ser convidat per Muhàmmad Alí Paixà per treballar com a mineralogista en el Servei Geològic d'Egipte. Se'n va anar el 1824 i va començar a investigar els antics monuments d'Egipte. En 1825, va viatjar al sud del Nil i va fer estada a Abu Simbel. Va passar diversos mesos a Tebes, va excavar a Medinet Habu, Karnak i en diverses de les tombes a la Vall dels Reis. Durant aquesta temps va entrar a KV5, però només va explorar parcialment les primeres cambres.

Entre 1825 i 1828 Burton va publicar un volum d'inscripcions jeroglífiques. De 1825-1834 poc se sap de les seves activitats, però el 25 desembre de 1835 Burton va tornar a Anglaterra amb diversos animals, servents i esclaus inclosos Andreana, una esclava grega que havia estat comprada per ell uns anys abans a Egipte i amb qui es va casar posteriorment. Com a conseqüència d'aquest matrimoni la seva família el va desheretar.[3]

Els seus dibuixos i plànols dels antics monuments egipcis segueixen sent útils, ja que es poden comparar amb l'estat dels jaciments arqueològics a l'Egipte actual. Durant els seus anys a Egipte Burton va anar aplegant antiguitats egípcies, la majoria de les quals van ser subhastades a Sotheby's en 1836 per pagar els seus deutes. L'únic element de la seva col·lecció que no va ser subhastat fou una mòmia i taüt, ara al Museu de Liverpool.[3]

Cap de les exploracions de Burton no van ser publicades, però els seus quaderns i esbossos van ser donats al Museu Britànic després de la seva mort.

James Burton va morir a Edimburg en 1862, i va ser sepultat amb l'epitafi "un gelós investigador d'Egipte, del seu llenguatge i de les seves antiguitats."[3]

Referències[modifica]

  1. «Els seus pares van canviar el cognom de la família de Haliburton a Burton». Arxivat de l'original el 2010-11-17. [Consulta: 18 agost 2013].
  2. Venn, J.; Venn, J. A., eds. (1922–1958). "Haliburton (sometime Burton), James". Alumni Cantabrigienses (10 vols) (ed. online) Cambridge University Press.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Tour Egypt - The Egyptologists