James Keith

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLord James keith

Lord James Keith Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) James Francis Edward Keith Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 juny 1696 Modifica el valor a Wikidata
Peterhead (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 octubre 1758 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Hochkirch Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSüdwestkirchhof Stahnsdorf (1949–)
Garnisonkirche (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaJacobitisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat d'Edimburg
Universitat d'Aberdeen
Universitat de París
University of Aberdeen School of Law (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDomini militar Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómilitar, oficial, cap militar Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
LleialtatRegne de Prússia Prússia
Branca militarExèrcit prussià Modifica el valor a Wikidata
Rang militarGeneral in Chief (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ConflicteBatalla de Hochkirch
Família
ParellaEva Merthen Modifica el valor a Wikidata
ParesWilliam Keith, 9th Earl Marischal (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Mary Drummond (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansGeorge Keith, Lady Mary Keith (en) Tradueix i Lady Anne Keith (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

James Keith (Peterhead, Escòcia, 14 d'octubre de 1696 - Batalla de Hochkirch, 14 d'octubre de 1758) fou un militar escocès a les ordres de Frederic II de Prússia.

Pertanyent a una família, ja coneguda el segle xii, era fill de George, novè comte Marischal, i fou educat pel seu parent Robert Keith bisbe de Fife, ja el 1715 prengué part activa en la insurrecció del comte de Mar, contribuí a la proclamació de Jacob VIII a Edimburg, va haver de fugir a París, on continuà els estudis. El 1719 prengué part en l'expedició d'Alberoni, després entrà al servei d'Espanya i assistí al Setge de Gibraltar; posteriorment passà a Rússia, on l'emperadriu Anna el nomenà tinent coronel de la seva guàrdia de corps (1730) i inspector de l'exèrcit del Volga i del Don. Quan la guerra de Successió de Polònia (1733-35), comandà un cos d'exèrcit rus. També va prendre part important en la guerra contra Turquia, i havent estat ferit greument, residí una llarga temporada a Europa per a reposar. El 1740 fou nomenat governador general d'Ucraïna, però al cap de poc esclatà la guerra amb Suècia, en la que hi va donar bones proves del seu talent militar, apoderant-se de Willmannstrand i de les illes Åland. L'emperadriu Isabel, que en un principi li testimonià la mateixa confiança que la seva antecessora, li retirà després tots els seus càrrecs, degut a les intrigues de l'ambaixador anglès lord Hyndford.

Disgustat Keith, oferí els seus serveis a Prússia, sent nomenat fel mariscal per Frederic II de Prússia|Frederic II i després governador de Berlín (1749), en els principis de la guerra dels Set Anys (1756) tingué una part considerable, devent-se-li les victòries del setge d'Olmütz (1758), cobrí la retirada de l'exèrcit prussià, morint en la batalla de Hochkirch, després d'haver refusat tres vegades als austríacs. Frederic feu traslladar el seu cadàver a Berlín, on el 1786 se li erigí una estàtua en la Wilhelmplatz, que fou transportada el 1857 a l'Acadèmia de Cadets, col·locant-se'n una altra en el primitiu emplaçament. El 1889 es donà el nom de Keith a un regiment silesià.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: James Keith