Ježekita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralJežekita
Fórmula químicaNa8[(UO2)(CO3)3](SO4)2·3H2O
Localitat tipusmina Geschieber, Svornost (Einigkeit Mine), Jáchymov (St Joachimsthal), Jáchymov District (St Joachimsthal), Erzgebirge, Regió de Karlovy Vary, Bohèmia, República Txeca
Classificació
Categoriacarbonats
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 9,0664(11) Å; c = 6,9110(6) Å;
Simetria6 m2 - ditrigonal dipiramidal
Colorgroc clar a groc sofre
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa2
Color de la ratllagroc molt clar
Densitat2,966 g/cm3 (calculada)
Pleocroismeno pleocròica
Més informació
Estatus IMAaprovat
Codi IMAIMA2014-079
Referències[1]
Modifica les dades a Wikidata

La ježekita és un mineral de la classe dels carbonats. Rep el seu nom del professor Bohuslav Ježek (1877-1950) un prominent mineralogista i cristal·lògraf txec de la Universitat de mines d'Ostrava i Pribram.

Característiques[modifica]

La ježekita és un carbonat de fórmula química Na8[(UO2)(CO3)3](SO4)2·3H2O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2014, i publicada un any més tard. Cristal·litza en el sistema hexagonal. Es troba en forma d'escorces cristal·lines formada de cristalls prismàtics fins de color groc sofre en gangues. No s'ha de confondre amb la morinita, també coneguda com a ježekita (de Slavik).[2] L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat al Fersman Mineralogical Museum of the Russian Academy of Sciences, a Moscou, Rússia, amb el número de registre 4606/1.

Formació i jaciments[modifica]

És un mineral supergènic de baixa temperatura format per la hidratació-oxidació de la uraninita associada amb els processos post-miners. Va ser descoberta a la mina Geschieber, a Svornost, Jáchymov, a la regió de Karlovy Vary (República Txeca). Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral. Sol trobar-se associada a altres minerals com: schröckingerita, guix, čejkaïta i andersonita.

Referències[modifica]

  1. «Ježekite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 juny 2017].
  2. «Morinite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 juny 2017].

Enllaços externs[modifica]