Jean-Paul Alaux

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean-Paul Alaux
Biografia
Naixement3 octubre 1788 Modifica el valor a Wikidata
Bordeus (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 gener 1858 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Bordeus (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola de Belles Arts de Bordeus
École Nationale Supérieure des Beaux-Arts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, litògraf, dibuixant Modifica el valor a Wikidata
GènereRetrat Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsHorace Vernet Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansJean Alaux Modifica el valor a Wikidata

Jean-Paul Alaux (més conegut com a «Gentil») (Bordeus, 3 d'octubre de 1788 - Bordeus, 25 de gener de 1858) va ser un pintor paisatgista i litògraf francès.

Biografia[modifica]

Jean-Paul Alaux va ser fill del pintor Pierre-Joseph Alaux i de Marie-Rose Gras-Lassalle. Tenia dos germans, Jean-Pierre Alaux «Ozou» (nascut el 1783) i Jean Alaux «le Romain» (nascut el 1785).

Va ingressar a l'Escola de Belles Arts de Bordeus a l'estudi de Pierre Lacour, i després es va incorporar a l'Escola de Belles Arts de París, on va ingressar a l'estudi d'Horace Vernet.

El 6 de gener de 1812 es va casar amb Marie-Anne Eugenie Gué «Eugénie Gué») (Ciutat del Cap, 1787 - Arcaishon, 1868), pintora i música, filla del pintor Jean-Baptiste Gué i germana del pintor Julien-Michel Gué. Li donarà sis fills: Marie-Rose «Aline Alaux» (nascuda el 1813), esposa del polític francès Guillaume Bodinier; Clémence (nascuda el 1814); Jean-Paul Louis Gustave Alaux (1816-1882), arquitecte; Margueritte (nascuda el 1819); Corinne (nascuda el 1822) i Suzanne (nascuda el 1830).

Jean-Paul Alaux «Gentil», és el besavi de l'arquitecte homònim Jean-Paul Alaux (1876-1955) amb el qual no s'ha de confondre.[1]

És nomenat conservador del Museu de Belles Arts de Bordeus i director de l'escola de belles arts d'aquesta ciutat. Es va convertir en professor de dibuix a l'escola secundària de Bordeus entre 1807 i 1858 i de la institució de sords-muts, i després director de l'escola municipal de dibuix i pintura de la ciutat de Bordeus.

Col·labora en la il·lustració de Voyages Pittoresques et Romantiques dans l'Ancienne France (Viatges pintorescos i romàntics a l'antiga França) del baró Taylor. També es coneixen algunes miniatures.

Col·leccions públiques[modifica]

Llista no exhaustiva.

Salons[modifica]

  • 1827 : Vue de Floirac

Referències[modifica]

  1. Christel Haffner Lance, Visions japonaises de Jean-Paul Alaux, du Bassin d'Arcachon au Pacifique, Arcachon, La Librairie Générale, 2018.
  2. Notícia de la RMN (francès)
  3. Notícia de RMN ha de ser retornat al seu besnet homònim Jean-Paul Alaux (Haffner Lance, 2018, p. 99-100) (francès)
  4. Notícia de la RMN (francès)
  5. Notice de la BnF (francès)
  6. Notícia de la RMN (francès)

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jean-Paul Alaux