Jean Galot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean Galot

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 agost 1919 Modifica el valor a Wikidata
Ougrée (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 abril 2008 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Brussel·les (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióteòleg Modifica el valor a Wikidata
OcupadorPontifícia Universitat Gregoriana (1972–)
Universitat catòlica de Lovaina (1953–1972) Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósCompanyia de Jesús Modifica el valor a Wikidata

Jean Galot (Ougrée, 31 d'agost de 1919 - Brussel·les, 18 d'abril de 2008) va ser un sacerdot jesuïta belga, teòleg i professor de teologia a la Universitat Gregoriana de Roma.

Autor espiritual molt fecund amb escrits fàcils d'entendre, va escriure nombrosos articles teològics i més d'un centenar d'obres de doctrina espiritual traduïdes a diversos idiomes. El seu camp d'investigació abraça la teologia trinitària, la cristologia, la patrologia (estudi de la paternitat divina), la pneumatologia (l'Esperit Sant), la mariologia, l'eclesiologia i l'escatologia.

Biografia[modifica]

Jean Galot va néixer als suburbis de Lieja el 31 d'agost de 1919. És fill d'Edmond Galot i Gabrielle Delfosse, que van tenir tres fills més, entre ells André i Anne-Marie.

Va fer les humanitats al Col·legi Saint-Stanislas de Mons i va continuar els seus estudis a la Facultat de Dret i Criminologia de Lovaina, on va obtenir un doctorat en criminologia. L'any 1941 va ingressar al noviciat jesuïta d'⁣Arlon als 22 anys, juntament amb 25 aspirants més.

Es va doctorar en filosofia i teologia. La seva tesi en teologia sacramental serà defensada a Roma i publicada sota el títol: «La naturalesa del caràcter sacramental: estudi de teologia medieval ".

Ordenat sacerdot el 1949, va ser responsable des de 1953 d'impartir cursos de teologia al teologat jesuïta de Lovaina a Eeghenhoven, on va romandre durant 19 anys.

L'any 1972, va ser nomenat professor a la Facultat de Teologia i a l'Institut de Ciències Religioses de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, on va impartir cursos de teologia dogmàtica i després de cristologia i mariologia fins al 1993. També ensenyarà al Saint-Albert College de Lovaina. Nomenat consultor de la Congregació Romana per al Clergat, col·laborà en la redacció de L'Osservatore romano, la Nouvelle Revue Théologique,[1] així com les revistes Communio, Esprit & Vie i Civiltà cattolica. A les edicions Duculot-Lethielleux, dirigeix la col·lecció «Renouveau» que publica estudis sobre els textos del Concili Vaticà II.

Des de 1987 i fins a la seva mort, serà el líder internacional de la Unió Internacional del Cor Eucarístic Pro mundi vita". Professor emèrit des de l'any 1991, continua donant classes en seminaris i instituts religiosos de molts països diferents: Alemanya, Països Baixos, Croàcia, Austràlia, Japó, Taiwan i Estats Units.

L'any 2005, per motius de salut, va abandonar Roma per tornar al seu país natal on es va incorporar a la comunitat jesuïta de la 'maison Saint-Claude-La-Colombière', a Brussel·les. Aquí és on va morir a la matinada del 18 d'abril de 2008.

Pensament teològic[modifica]

En els debats teològics i pastorals sobre el sacerdoci catòlic posteriors al Concili Vaticà II, va defensar les posicions tradicionals a través dels seus escrits, tot integrant l'aportació conciliar, especialment pel que fa a la vida consagrada. En cristologia, es basa en el Concili de Calcedònia i el Nou Testament per afirmar la doble naturalesa de Crist i per denunciar la «nova cristologia» del teòleg dominic Schillebeeckx, que descriu com a «cristologia des de baix».

Anomenat el "mariòleg de Wojtyla",[2] va inspirar el pensament marià del papa Joan Pau II i va col·laborar activament en la redacció de les seves setanta catequesis sobre la Santíssima Verge (1995-97). En particular, milita a favor de la proclamació d'un cinquè dogma marià –el controvertit títol de Maria corredentora [3] encara que aquest títol s'eviti clarament en els textos conciliars. Sobre la qüestió de si Maria és morta o no, que roman lliure entre els teòlegs, el pare Galot opina per “una mort molt normal: així va completar la seva cooperació amb l'Encarnació". D'acord amb ell, "podem parlar d'una autèntica unanimitat en l'opinió de l'Església sobre la mort de Maria; unanimitat total fins als temps moderns, unanimitat amb algunes excepcions posteriors. És la doctrina comuna de la teologia, la predicació i la litúrgia, com demostren especialment els testimonis recollits a favor de l'Assumpció.».[4]

També ofereix una meditació sobre la paternitat divina, una branca teològica que alguns anomenen "patrilogia". Remarcant que, fins ara, “la reflexió teològica, en donar un lloc d'interès a les persones del Fill, de l'Esperit Sant i de la Mare de Déu, amb prou feines s'ha centrat en la persona del Pare, origen i fi, principi, coherència i plenitud de tot el que existeix”,[5] hi dedica cinc obres : El cor del Pare (1957), Descobrint el Pare (1985), Celebrant el Pare (1991), Pare, qui ets ? (1996) i Pare nostre que és amor (1998).

Pel que fa a l'escatologia, deplora el fet que només s'estudia des del punt de vista de la relació de l'home amb Déu i la replanteja en la seva dimensió trinitària.

En els seus escrits la seva preferència era per l'espiritualitat del cor que va desenvolupar llargament, a través de l'anàlisi teològica dels cors de Déu Pare, de Jesús i de Maria.

Escrits[modifica]

El pare Galot ha publicat innombrables articles i llibres espirituals[6] per a la propagació i popularització de la doctrina catòlica. De gran erudició i profunda espiritualitat, va poder posar l'estudi teològic a l'abast del gran públic, gràcies al seu estil clar i precís. Col·laborant en la redacció de diverses revistes, és també autor d'apunts teològics del Diccionari d'espiritualitat (Beauchesne, 1958) i de nombroses oracions cristianes.[7]

Referències[modifica]

  1. «Nouvelle Revue Théologique» (en anglès). Nouvelle Revue Théologique. [Consulta: 8 agost 2021].
  2. Cf. Hervé Solofoarimanana, "La médiation de la Vierge Marie en rapport avec l'œuvre salvifique du Christ selon Jean Galot : analyse historique et systématique de sa pensée théologique", éd. Cantagalli, 2021.
  3. «Mary Co-redemptrix: Controversies and Doctrinal Questions by Rev. Jean Galot, S.J.». www.christendom-awake.org. [Consulta: 8 agost 2021].
  4. R.P. Jean Galot s.j., art. "Le problème de la mort de Marie", in Nouvelle revue théologique, 76, n° 10, 1954, col. 1032.
  5. Janvier-Polycarpe Likouai-Medja : "Connaître le Père : une étude critique de la théologie du Père du R.P. Galot", Faculté de théologie de l'université Saint-Damase, Madrid, 25 mars 2019, p. 8.
  6. «Jean Galot (1919-2008)» (en francès). data.bnf.fr. [Consulta: 6 agost 2021].
  7. Cf. http://site-catholique.fr/index.php?post/Priere-de-Jean-Galot-au-SAINT-ESPRIT-2.