Concili Vaticà II

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Plantilla:Infotaula esdevenimentConcili Vaticà II
Imatge
Tipussínode Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps11 octubre 1962 - 8 desembre 1965 Modifica el valor a Wikidata
Participant

El Concili Vaticà II fou un concili ecumènic de l'Església Catòlica i un dels esdeveniments històrics que van marcar el segle xx. Va ser convocat pel Papa Joan XXIII, qui el va anunciar el 25 de gener de 1959.[1]

El Concili es desenvolupà en quatre períodes de sessions:

El primer fou presidit pel mateix papa en la tardor de 1962, però no va poder concloure aquest concili, ja que va morir un any després, (el 3 de juny de 1963). Els altres tres períodes de sessions van ser convocats i presidits pel seu successor, el papa Pau VI, fins a la clausura. La llengua oficial del concili va ser el llatí.

Ha estat el concili amb més representació de tots, amb una mitjana d'assistència d'uns dos mil "pares conciliars" procedents d'arreu del món i d'una gran diversitat de llengües i ètnies. A més, hi van assistir membres d'altres confessions religioses cristianes.

Objectiu[modifica]

El concili es va convocar amb les finalitats principals de:

 • Promoure el desenvolupament de la fe catòlica.
 • Assolir una renovació moral de la vida cristiana dels fidels.
 • Adaptar la disciplina eclesiàstica a les necessitats i mètodes del nostre temps.

Es va pretendre que fos un "aggiornamento" o posada al dia de l'Església, renovant els elements que més necessitat en tinguessin, revisant el fons i la forma de totes les seves activitats. Va pretendre proporcionar una obertura dialogant amb el món modern, actualitzant la vida de l'Església sense definir cap dogma, fins i tot amb nou llenguatge conciliatori enfront de problemes actuals i antics. Va tractar de l'Església, la revelació, la litúrgia, la llibertat religiosa, etc., amb les característiques més importants de conciliar la renovació i la tradició.

Antecedents[modifica]

En Vaticà I no havia conclòs, a causa de la suspensió imposada per l'esclat de la guerra francoprussiana. Amb l'elecció de Joan XXIII el juny de 1958, tothom esperava un pontificat breu, però amb sorpresa el gener de 1959 convoca el concili. Hi ha diverses ironies sobre ell, ja que tot i que és un concili d'obertura, col·legialitat i altres elements, Joan XXIII el va convocar sense consulta, conforme la infal·libilitat del Papa (cf. Pius XII, 1950, Dogma de l'Assumpció). El convocà després de 3 dies d'oració (cf. la seva biografia), però el motiu precís ha romàs un poc vague: «aire fresc a l'Església», un cert «aggiornamento».

Preparació[modifica]

 • De febrer 1959 a octubre 1962 és l'etapa de preparació del Concili, responsabilitat de la Cúria Romana que va preparar un qüestionari als bisbes per a saber què volien que es tractés en aquest (doncs no havia motiu concret). És un concili bastant documentat. Es poden veure «Le fonti ufficiali» que són conservades en un arxiu dividit en:
  • Matèria preparatòria:
   • Sèrie I, avantpreparatòria que correspon a abans de l'inici del concili, són les respostes dels bisbes als qüestionaris. No són sistemàtiques.
   • Sèrie II, Matèria preparatòria (4 volums en 6 toms) Correspon a l'últim any després de la convocatòria del concili. Són els documents preparats per la Cúria para el concili. La Cúria divideix els temes en 10 temes (que corresponen als 10 dicasteris del Vaticà que presidien les 10 comissions preparatòries).

Participants del concili[modifica]

 • Els 2450 bisbes de l'Església. L'únic grup que va ser exclòs foren els bisbes del bloc comunista xinès, raó per la qual hi van faltar uns 200. Hi havia un conveni amb els soviètics de poder deixar sortir i entrar els bisbes als seus països sense entrebancs. És el concili més gran quant a quantitat (Calcedònia 200; Trento 950; Vaticà I 690) i quant a catolicitat, perquè era la primera vegada que hi participaven bisbes en manera substancial no europeus (sobretot africans i asiàtics). En els primers dos anys van predominar els bisbes europeus, però les següents sessions van ser més participades. (Fins i tot hi van participar alguns cardenals teòlegs o no bisbes (però per insistència de Joan XXIII al final van ser tots ordenats bisbes. A més hi van participar alguns abats de grans ordes religiosos (franciscans, caputxins, benedictins, dominicans, teatins, jesuïtes, etc.)
 • Teòlegs convidats del Papa com a consultors i no com membres plens (Yves Congar, Karl Rahner, Henri de Lubac Philips; podien escoltar però no parlar en l'aula), no podien entrar a l'aula però tenien influència en les comissions (aquelles 10 ja esmentades). A l'inici del Concili es dona el nomenament de les comissions conciliars (dos terços nomenats pels bisbes i un terç pel papa), tot tenint com tasca guiar i escriure aquells decrets ja discutits a l'aula.
 • Consultors de les Esglésies ortodoxes i de les Esglésies protestants.
 • Auditors laics, entre ells el català Ramon Sugranyes.
 • Observadors, i catòlics laics (cf. Mary Goldic, Ospite a casa propia (ed. en anglès)
 • Periodistes. Es donen moltes publicacions però especialment Times. (Raniero en la Valle Avennie; Caprile en Civiltá Catòlica; Frank Furteer en Allgemeine Zeitung; Le monde, Assomptionisti La Croix; F-X Murphy CSSR amb el pseudònim de Xavier Rynne a Ney York; també alguns llibres YVES CONGAR, non journal du concili)

Pares conciliars naturals dels Països Catalans[modifica]

Balears[modifica]

Catalans[modifica]

Valencians[modifica]

Documents[modifica]

Després d'un llarg treball, va concloure en 16 documents, el conjunt dels quals constituïx una presa de consciència de la situació de l'Església i defineix les orientacions que s'imposen. Aquests documents són:[a]

Interpretacions del Concili[modifica]

El Concili del Vaticà II ha estat objecte d'almenys dues interpretacions contraposades. Segons l'oficial, apologètica o favorable, hauria constituït en la vida de l'església i de les seves relacions amb el món exactament el que es pretenia, una nova primavera, i tot posterior fet negatiu per a la importància de l'Església, com la disminució d'efectius sacerdotals i religiosos o de l'assistència als oficis dominicals en gairebé un 70%, no ha d'entendre's en un sentit immediat de causa-efecte.

La interpretació negativa sosté que, mentre els texts del concili són en el fons i en la forma d'impecable factura i ortodòxia, el que s'hauria estès a la praxi eclesial hauria estat una interpretació d'acord amb el modernisme, ja gestada des de dècades abans i condemnada per Pius X a l'encíclica Pascendi Dominici Gregis. Seria aquesta versió, del tot fora de l'esperit i la lletra dels textos conciliars, la que s'hauria obert pas fora del Concili oficial i predominat en els mitjans eclesiàstics i extraeclesiàstics; aquesta no seria sinó la versió amb rètol catòlic d'una nova i global religió de la humanitat, que seria en el fons el veritable propòsit de l'ecumenisme.

Benet XVI, va realitzar una avaluació del concili declarant: "Així podem avui tornar la mirada amb gratitud al Concili del Vaticà II: si el llegim i acollim guiats per una hermenèutica correcta, pot ser i arribar a ser cada vegada més una gran força per a la necessària renovació de l'Església." En termes semblants es va expressar respecte a l'acceptació de la llibertat religiosa, revalidant-la, encara que recordant que no contradiu l'obligació per als catòlics d'intentar convertir tots: "El Concili Vaticà II, en reconèixer i fer seu, amb el Decret sobre la llibertat religiosa, un principi essencial de l'Estat modern, va recuperar el patrimoni més profund de l'Església."

Notes[modifica]

 1. Se citen pel seu primer nom en llatí i a continuació es col·loca, entre parèntesis, el títol posat al document en català.

Referències[modifica]

 1. «Allocuzione del Santo Padre Giovanni XXIII con la quale anuncia…» (en italià). Libreria Editrice Vaticana, 1959. [Consulta: 25 gener 2016].
 2. Palau i Valero, Daniel «Narcís Jubany, un bisbe català al Concili Vaticà II. Ut veritas evangelii permaneat (I)». Revista catalana de teologia, vol. 41, núm. 1, 2016, pàg. 167-200. ISSN: 0210-5551.
 3. Palau i Valero, Daniel «Narcís Jubany, un bisbe català al Concili Vaticà II. Ut veritas evangelii permaneat (i II)». Revista catalana de teologia, vol. 41, núm. 2, 2016, pàg. 637-661. ISSN: 0210-5551.
 4. «Constitución dogmática Dei Verbum sobre la divina revelación» (en castellà). Vatican.va, 18-11-1965. [Consulta: 1r febrer 2021].
 5. Puig i Tàrrech, Armand «La "Dei Verbum", quaranta anys després». Revista catalana de teologia, vol. 32, núm. 1, 2007, pàg. 169-175. ISSN: 0210-5551.
 6. «Constitución dogmática sobre la Iglesia Lumen Gentium» (en castellà). Vatican.va, 21-11-1964. [Consulta: 1r febrer 2021].
 7. Pié i Ninot, Salvador «La "Lumen gentium" a quaranta anys del Concili Vativà II». Revista catalana de teologia, vol. 32, núm. 1, 2007, pàg. 177-190. ISSN: 0210-5551.
 8. Planellas i Barnosell, Joan «L'"Església dels pobres" a les dues primeres sessions del Vaticà II i a la Constitució "Lumen Gentium"». Revista catalana de teologia, vol. 35, núm. 1, 2010, pàg. 23-62. ISSN: 0210-5551.
 9. «Constitución Sacrosanctum Concilium sobre la Sagrada Liturgia» (en castellà). Vatican.va, 04-12-1963. [Consulta: 8 febrer 2021].
 10. Tena, Pere «La constitució "Sacrosanctum Concilium" en els quaranta anys del Concili Vaticà II». Revista catalana de teologia, vol. 32, núm. 1, 2007, pàg. 163-168. ISSN: 0210-5551.
 11. «Constitución Pastoral Gaudium et Spes sobre la Iglesia en el mundo actual» (en castellà). Vatican.va, 07-12-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 12. Rovira Belloso, José María «"Gaudium et spes", una constitució pastoral». Revista catalana de teologia, vol. 32, núm. 1, 2007, pàg. 191-203. ISSN: 0210-5551.
 13. «Declaración Gravissimum Educationis sobre la Educación Cristiana» (en castellà). Vatican.va, 28-10-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 14. «Declaración Nostra Aetate sobre las relaciones de la Iglesia con las religiones no cristianas» (en castellà). Vatican.va, 28-10-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 15. «Declaración Dignitatis Humanae sobre la libertad religiosa» (en castellà). Vatican.va, 07-12-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 16. «Decreto Ad Gentes sobre la actividad misionera de la Iglesia» (en castellà). Vatican.va, 07-12-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 17. «Decreto Presbyterorum Ordinis sobre el ministerio de los presbíteros» (en castellà). Vatican.va, 07-12-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 18. «Decreto Apostolicam Actuositatem sobre el apostolado de los laicos» (en castellà). Vatican.va, 18-11-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 19. «Decreto Optatam Totius sobre la formación sacerdotal» (en castellà). Vatican.va, 28-10-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 20. «Decreto Perfectae Caritatis sobre la adecuada renovación de la vida religiosa» (en castellà). Vatican.va, 28-10-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 21. «Decreto Christus Domunis sobre el ministerio pastoral de los obispos» (en castellà). Vatican.va, 28-10-1965. [Consulta: 8 febrer 2021].
 22. «Decreto Unitatis Reditegratio sobre el ecumenismo» (en castellà). Vatican.va, 21-11-1964. [Consulta: 8 febrer 2021].
 23. «Decreto Orientalium Ecclesiarum sobre las Iglesias Orientales Católicas» (en castellà). Vatican.va, 21-11-1964. [Consulta: 8 febrer 2021].
 24. «Decreto Inter Mirifica sobre los medios de comunicación social» (en castellà). Vatican.va, 04-12-1963. [Consulta: 8 febrer 2021].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Concili Vaticà II