Jeremiah Horrocks

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJeremiah Horrocks

Horrocks observant el trànsit de Venus per William Richard Lavender (1903)
Biografia
Naixement1618 Modifica el valor a Wikidata
Liverpool (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 gener 1641 Modifica el valor a Wikidata (22/23 anys)
Liverpool (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióProtestantisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióEmmanuel College de la Universitat de Cambridge
Es coneix perObservar per primer cop un trànsit de Venus
Activitat
Camp de treballAstronomia, matemàtiques, mecànica i església Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Anglaterra Modifica el valor a Wikidata
OcupacióAstronomia, Matemàtiques

Jeremiah Horrocks (Liverpool, Anglaterra, 1618 o 1619 - 3 de gener de 1641),[1] va ser un astrònom anglès, conegut per haver estat el primer a observar un trànsit de Venus.

Vida[modifica]

La data de naixement de Horrocks és incerta. Va néixer a Toxteth, un llogaret a uns cinc quilòmetres de Liverpool. Sembla que el seu pare era camperol, però alguns membres de la família eren constructors de rellotges.

Va ingressar com a becari al Emmanuel College de la Universitat de Cambridge el 18 de maig de 1632, on va coincidir amb John Wallis. Per les dades que dona Wallis a la seva autobiografia, podria ser que Horrocks hagués nascut el 1617.[2] Va deixar la universitat el 1635 sense graduar-se i el 1639 va ser ordenat sacerdot.

Poc abans d'abandonar Cambridge va fer amistat amb William Crabtree, un ric comerciant de Manchester molt aficionat a l'astronomia, amb qui va mantenir una densa correspondència fins a la data de la seva mort.

Des de juny de 1639 fins al juliol de 1640 va ser rector de Much Hoole molt a la vora de Liverpool. Va morir sis mesos més tard al seu poble natal quan només tenia vint-i-dos anys.

Obra[modifica]

Horrocks no va publicar res durant la seva curta vida. Els seus manuscrits van ser repartits:[3] una part va anar a parar al seu germà Jonas a Irlanda i s'ha perdut; els que van quedar a la seva casa de Toxteth van ser destruïts durant la guerra civil anglesa per una partida de soldats incontrolats; algunes anotacions les va salvar Jeremiah Sharkeley, qui les va fer servir per compilar les Tabulae Briyannicae, però es van destruir durant el gran foc de Londres (1666); Crabtree es va quedar amb els restants i, probablement, més importants manuscrits i correspondència de Horrocks. Aquest lot va ser comprat per Worthington (un col·lega seu de l'Emmanuel College) a la mort de Crabtree i posteriorment va passar a la Royal Society; actualment es troben a l'Observatori Reial de Greenwich.

Aquests manuscrits, en diferents estats d'elaboració, van ser reconstruïts i traduïts al llatí per John Wallis i publicats el 1672-1673, sota el títol d'Opera Posthuma i, en algunes edicions, amb el sots-títol Opuscula Astronomica.

El seu manuscrit sobre el trànsit de Venus, Venus in Sole visa, havia estat publicat el 1662 per Hevelius i no es coneix exactament com va arribar a les mans de l'astrònom polonès aquest manuscrit, actualment desaparegut.[4]

Referències[modifica]

  1. Asimov, Isaac. «Horrocks, Jeremiah». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 102. ISBN 8429270043. 
  2. Plummer, pàgina 46.
  3. Plummer, pàgina
  4. Chapman, pàgina 339.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jeremiah Horrocks
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Jeremiah Horrocks» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Applebaum, Wilbur. «Horrocks, Jeremiah»., Complete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. (Consultat 17 d'abril de 2014).
  • «Horrocks, Jeremiah»., The Galileo Project, Richard Westfall.