Joan Jordi II d'Anhalt-Dessau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Jordi II d'Anhalt-Dessau

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Johann Georg II. von Anhalt-Dessau Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 novembre 1627 Modifica el valor a Wikidata
Dessau Modifica el valor a Wikidata
Mort7 agost 1693 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Berlín Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Rang militargeneral Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaHouse of Ascania (Anhalt-Dessau branch) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeEnriqueta Caterina de Nassau (1659–) Modifica el valor a Wikidata
FillsElisabet Albertina d'Anhalt-Dessau, Amàlia Ludovica d'Anhalt-Dessau, Frederic Casimir d'Anhalt-Dessau, Lluïsa Sofia d'Anhalt-Dessau, Maria Eleonor d'Anhalt-Dessau, Joana Carlota d’Anhalt-Dessau, Leopold I d'Anhalt-Dessau, Enriqueta Amàlia d'Anhalt-Dessau, Enriqueta Agnès d'Anhalt-Dessau Modifica el valor a Wikidata
ParesJean-Casimir d'Anhalt-Dessau Modifica el valor a Wikidata  i Agnes de Hesse-Kassel Modifica el valor a Wikidata
GermansLluïsa d'Anhalt-Dessau Modifica el valor a Wikidata
ParentsLluïsa Enriqueta de Nassau (cunyada) Modifica el valor a Wikidata

Joan Jordi II d'Anhalt-Dessau (en alemany Johann Georg II. von Anhalt-Dessau) va néixer a Dessau (Alemanya) el 17 de novembre de 1627 i va morir a Berlín el 7 d'agost de 1693. Va ser un príncep alemany de la Casa d'Ascània, el segon fill i únic supervivent de Joan Casimir d'Anhalt-Dessau (1596-1660) i d'Agnès de Hessen-Kassel (1606-1650).

Després de la mort del seu pare, el 15 de juliol de 1660 va assumir el govern del principat d'Anhalt-Dessau. També va heretar els dominis d'Aschersleben, que havia estat controlat per Brandenburg-Prússia des de 1648.

Joan Jordi II va fer la seva carrera militar al servei de l'exèrcit de Prússia, i l'elector Frederic Guillem el va nomenar mariscal de camp el 1670. Durant la campanya contra els francesos pel control d'Alsàcia el 1674, la major part de l'exèrcit de Frederic Guillem va centrar-se a la zona de Francònia, a Schweinfurt. Joan Jordi es va quedar comandant les tropes que quedaven a Brandenburg. Aleshores, el rei Lluís XIV de França va convèncer el rei Carles XI de Suècia per envair Brandenburg, cosa que va poder fer fàcilment donada l'escassetat de recursos per a dirigir-ne la defensa. Més tard, el 1675, el príncep de Dessau va participar en la campanya de represàlia empresa per Frederic Guillem el 1675, i en la batalla de Fehrbellin.

El 1683 Joan Jordi II va viatjar a Passau, en principi per parlar sobre la participació de Brandenburg en les guerres otomanes, amb l'emperador Leopold d'Habsburg, encara que el seu principal objectiu era assessorar-lo en una nova guerra contra França. El príncep va reafirmar l'aliança de Brandenburg amb la monarquia austríaca.

Família[modifica]

El 9 de setembre de 1659 es va casar a Groningen amb la princesa Enriqueta Caterina de Nassau (16371708), filla del príncep d'Orange Frederic Enric d'Orange-Nassau (15841647) i d'Amàlia de Solms-Braunfels (16021675). El matrimoni va tenir deu fills:

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Joan Jordi II d'Anhalt-Dessau
  • Michael Rohrschneider: Johann Georg II. von Anhalt-Dessau. Eine politische Biographie. Duncker & Humblot, Berlin 1998.
  • Ferdinand Siebigk: Johann Georg II. (Fürst von Anhalt-Dessau). A: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 14, Duncker & Humblot, Leipzig 1881, S. 116 f.