Joan Tuset i Suau

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaJoan Tuset i Suau
Joan Tuset en el taller de l'Arboç 2012.jpg
Joan Tuset (2012)
Dades biogràfiques
Naixement Joan Tuset i Suau
19 de desembre de 1957 (1957-12-19) (60 anys)
L'Arboç
Nacionalitat Catalunya Catalunya
Activitat professional
Ocupació Pintor i escultor
Art Pintura, escultura, dibuix
Moviment Art figuratiu
Signatura

Lloc web http://www.joantuset.com/
Modifica dades a Wikidata

Joan Tuset i Suau (l'Arboç, 19 de desembre de 1957) és un pintor i escultor català.[1]

Biografia[modifica]

Es va formar artísticament a Tarragona i Barcelona. El 1976 va presentar la seva primera exposició a Tarragona. Durant la dècada del 1980 s'instal·la al Canadà, on hi roman durant 6 anys. Allí va exposar a les galeries Edimage, Joyce Yahouda Gallery, i Cultart amb la qual també exposarà més tard a The School of The Art Institute of Chicago, i a FIAC 87. Foire Internationale d'Art au Grand Palais de París.[2] L'any 1989 torna a París on hi viu durant 6 mesos i exposa a Galerie Vision Quai.

Aquestes estades produeixen un viratge fonamental a la seva vida i treball, ja que a partir d'aleshores les seves composicions figuratives, adquireixen una major força i tensió formal, els seus personatges una base més clàssica, i el seu estil s'enriqueix amb deformacions més personals i expressives. Quan torna a Catalunya, s'instal·la entre l'Arboç i Barcelona. Fa diverses exposicions dintre i fora d'Espanya, Tarragona, Girona, Barcelona, Valladolid, Salamanca, Düsseldorf, Roma, Portugal i París.

Obra[modifica]

Pintura[modifica]

Pintor fidel als seus principis figuratius, i a la figura humana, Joan Tuset és un artista que ha anat definint una proposta rigorosa i personal, assumint els valors de l'avantguarda i del classicisme. Utilitza la pintura per realçar la passió i la ironia amb una càrrega simbòlica que atorguen una inusual força dramàtica a la seva obra, donant lloc a múltiples interpretacions i a un fluir d'idees.

La Figura humana és essencial en la pintura de Joan Tuset, s'interessa per ella no només per reproduir-la segons la seva especial captació visual, sinó per expressar diversitat de situacions emocionals. L'honestedat d'expressió personal que hi ha a les obres de Tuset les fa molt interessants. (Josep Maria Cadena) [3]

Segons Josep Maresme i Pedregosa, membre de l'ICOM, "el seu estil personal, el qual dóna més força i personalitat a tota la seva obra, la fa entenedora, donant una visió molt pròpia, del sentiment de la bellesa. Penso que cal admirar detingudament la seva obra i saber-la assaborir com es mereix".

Més recentment, ha introduït en la seva obra reflexions més complexes i intel·lectualitzades, sobre el seu entorn, les coses que l'envolten, el seu taller, la seva espiritualitat, el seu dia a dia de les quals pren idees per crear el seu art.

Escultura[modifica]

Monument a la puntaire de l'Arboç. Obra en bronze de l'escultor Joan Tuset 2005

L'escultura és una disciplina a la qual s'enfronta en comptades ocasions. Des de la infància va mostrar aptituds per a l'escultura, començant a modelar fang a una prompta edat. En el camp tridimensional de l'escultura utilitza generalment terracota, guix, i bronze, sense renunciar a altres materials que puguin enriquir el resultat final de l'obra. L'any 2005 va rebre l'encàrrec de fer el Monument a la puntaire de l'Arboç, obra en bronze que està situat en una de les rotondes, de la N-340 a l'entrada de l'Arboç (Tarragona)i que va ser inaugurada per l'aleshores, conseller de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet.[4][5]

Publicacions on es parla de Joan Tuset[modifica]

 • Diccionari "Ràfols" d'artistes contemporanis de Catalunya i Balears, 1989 Tomo IV pg.196.
 • Diccionari "Ràfols" d'Artistes De Catalunya i Balears, Compendi Segle XX Tomo V, Art Network SLBarcelona 1998, pg. 631.
 • Artistas del Siglo XXI Guia Nacional Tomo v, Edicions Equador, Girona. pg.508-509.
 • Guia Europea de Bellas Artes, Euro 2000, Edicions SL Benidorm (Alacant) pg.186.
 • Quien i por què, Anales de las Artes Plasticas en el seglo XXI, Edita Art i Patrimoni, SAMadrid, pg. 725.
 • Catàleg de l'exposició, Artistes per a un nou segle 1996 a Canals Galeria d'art. S. Cugat, Barcelona.
 • Amb L'Arboç com a teló de fons, de Rosa M. Muntanya, 2005. Edición, Conselleria d'Hisenda i Festes Populars, pg. 91.
 • La Bisbal i les Puntes 2008, de Maria Plana Guasch. Edita Ajuntament de La Bisbal de Penedès, pgs.19i20.
 • Diversos Perfils de Joana Maria Altet,2008. Editorial la Torratxa,Valls Tarragona.Pg.43
 • Património imaterial e estatuária urbana 2013, de Ana Paula Gil Soares.Universidade de Lisboa,Faculdade de Letras. pg. 24.
 • Els béns culturals i l'Església, 2010. Itinerari d'una experiència viscuda Arxiu i Museu diocesans de Barcelona Josep Maria Martí i Bonet. pgs. 49,51,61.
 • Los pintores y la pintura visto por profanos, 2017 autor Manuel Roldán Pérez, pgs. 234 y 235.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]