Joc brut

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreJoc brut
Joc brut a La Cua de Palla.jpg
Primera edició, La cua de palla
Tipus novel·la
Fitxa
Autor Manuel de Pedrolo i Molina
Publicació Espanya, 1965
Característiques
Gènere artístic novel·la policíaca
Lloc de la narració Barcelona
Altres dades
ISBN 978-84-297-5998-3
Modifica les dades a Wikidata

Joc brut és una novel·la de l'escriptor català Manuel de Pedrolo editada l'any 1965[1] i pertany al gènere de la novel·la policíaca. La primera edició d'aquesta novel·la es va publicar el mateix any a la col·lecció de novel·la negra La cua de palla, dirigida pel mateix Pedrolo.

Estructura[2][modifica]

Està composta de quatre capítols, titulats «El projecte», «Els fets», «La recerca» i «Les explicacions»; és en aquest darrer on el lector pot completar el veritable sentit de l'obra.

Fil argumental[3][modifica]

En Xavier i la Juna, dos protagonistes de personalitats molt diferents, es troben atrapats en un joc d'amor i d'interessos.

Joc brut és una novel·la policíaca que narra la història de Xavier, que, atret fortament per una dona bellíssima, Juna, s'avé a cometre un assassinat perquè ella li demana. L'obra està ambientada a Barcelona. Es divideix en quatre parts: "El projecte", que seria el plantejament, "Els fets" i "La recerca" que correspondrien al nus i "Les Explicacions" que actua a com epíleg final que seria el desenllaç. La veu narrativa que utilitza és la del narrador protagonista, emprant, molt sovint el monòleg interior. El desig per part de Xavier i l'afany d'ascensió social a través del diner per part de la Juna són els principals motors de l'acció.

Els personatges[modifica]

En Xavier és un jove trist, víctima propícia per a un enamorament a primera vista que l'ompli d'il.lusió. És una persona molt confiada, amb uns valors morals que es van demostrant poc sòlids, perquè es deixa atrapar fins al límit en la teranyina que la noia va teixint al seu voltant.

La Juna és una noia casada molt ambiciosa, que es vol desfer del marit sigui com sigui.

Veus narratives[modifica]

A Joc brut hi trobem un narrador diegètic, que explica els fets en primera persona. Tota la novel·la és explicada des del punt de vista d'en Xavier, i per tant, veiem el relat a través dels seus ulls enamorats.

L'espai[2][modifica]

L'acció se situa a Barcelona, en els seus transports urbans, parcs, cinemes i carrers. Hi apareixen la Diagonal, la plaça Gala Placídia, el barri de santa Coloma o la torre a Badalona, entre altres ambients.

Referències[modifica]

  1. «Manuel de Pedrolo, Joc Brut» (en català). Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 1r novembre 2016].
  2. 2,0 2,1 «Manuel de Pedrolo, Joc Brut» (en català). Generalitat de Catalunya - XTEC - Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya. [Consulta: 1r novembre 2016].
  3. «Fil argumental» (en català). Generalitat de Catalunya - XTEC - Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya. [Consulta: 1r novembre 2016].

Estudi introductori amb propostes de treball i comentaris de text a cura de Carme Ballús, escriptora i professora de llengua catalana a l'IES A.