Joc seriós

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un joc seriós és aquell que es dissenya específicament per aprendre, gestionar recursos o fer simulacions a part de per pur entreteniment. El terme va sorgir als Estats Units a la dècada dels 80, tot i que el concepte és molt anterior, ja que està documentat des del segle XV, com a activitat adulta, oposada al joc infantil. Usar un joc augmenta la motivació dels participants, regula el procés i ofereix resultats immediats, a diferència d'altres processos similars.

El joc seriós inclou múltiples varietats

  • jocs educatius
  • simuladors (de vol, a l'exèrcit, de gestió de riscos...)
  • jocs artístics
  • jocs publicitaris (els dissenyats per una marca per inserir publicitat o fer coneguts productes i logotips)
  • dinàmiques de grup del món de l'empresa
  • joc terapèutic

Com que el que el defineix és el propòsit, pot adoptar qualsevol format, des d'un joc de tauler a un videojoc, des de jocs individuals fins a grans reunions grupals. Igualment pot ser un joc competitiu, on es tracta de vèncer un adversari o assolir una fita, o un joc sense victòria final.

Context neurològic[modifica | modifica el codi]

Thaigi estableix que els jocs tenen cinc característiques principals: conflicte, control, tancament, estratègia, i competència. Els jocs són molt útils per fomentar l'aprenentatge actiu, la interacció entre diverses persones. També fomenten el treball en equip, i proporcionen un ambient lliure que permet la millora de la capacitació. Els jocs basats en l'aprenentatge proporcionen versatilitat per a més d'un estil d'aprenentatge, i també poden afectar les habilitats cognitives i psicomotrius. Si bé l'aprenentatge a través de jocs pot ser molt eficaç, poden convertir-se en una distracció, fent que es tornin massa centrat en el joc i no en l'aprenentatge.

La visió cognitivista bàsicament aporta que l'estudiant és el protagonista i que ell va creant coneixements a través de l'experiència. Es tracta d'un procés dinàmic, participatiu i interactiu que consta de dos processos: l'assimilació i l'acomodació. El primer adapta la informació als seus coneixements previs i el segon estableix un canvi de visió per tal d'adaptar-se.

Aplicació[modifica | modifica el codi]

El joc es pot aplicar en diversos àmbits i un d’ells és l’educació. A l’etapa de parvulari, els nens desenvolupen diferents aspectes com la coordinació o la percepció, al mateix temps que aprenen lliçons bàsiques com els colors o paraules. A més, els jocs els ajuden a relacionar-se amb l’entorn, a conèixer el medi en el qual es troben i a comunicar-se amb la resta de companys. A mesura que es va creixent, aquests jocs van agafant altres dimensions. Actualment, els jocs es comencen a aplicar en nivell educatius més elevats, també amb objectius pedagògics.

Però el joc seriós no només s’aplica en l’àmbit educatiu. El món de l’esport professional també compta amb pràctiques semblants. En el sector del motor, especialment, els jocs s’utilitzen amb simuladors, per tal que els pilots entrenin en una situació que sigui la més real possible. Aquests simuladors també tenen presència per a altres tipus d’entrenaments relacionats amb l’exèrcit i les forces policials i de seguretat, per crear situacions que són necessàries entrenar però que difícilment es podrien donar per aquests entrenaments sense l’ajuda d’aquests simuladors.

Més aplicacions. El sector empresarial també compta amb tècniques d’equip basades en jocs, per tal d’assolir un major rendiment en tasques de grup, que ajudi a la cooperació entre els diferents membres, que han de treballar de manera conjunta. Però no només això, si no que el sector publicitari també es beneficia d’aquestes pràctiques.

Existeixen moltes aplicacions dels jocs seriosos a la vida real. Els beneficis que aporta són múltiples i, fins i tot, es porten a la pràctica amb objectius terapèutics. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]