John Palliser

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Palliser

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 gener 1817 Modifica el valor a Wikidata
Dublín Modifica el valor a Wikidata
Mort18 agost 1887 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
comtat de Waterford Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Waterford Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciógeògraf
Membre de
Carrera militar
Branca militarExèrcit britànic Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesWray Bury Palliser (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Anne Gledstanes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

John Palliser (29 de gener de 1817 – 18 d'agost de 1887) va ser un geògraf i explorador nascut a Irlanda. Va dirigir l'expedició Palliser a Amèrica del Nord, Canadà.

Nascut a Dublin, era fill del Coronel Wray Palliser i germà del Major Sir William Palliser (1830-1882), tots ells eren descendants del Dr William Palliser, Arquebisbe de Cashel (1644–1726).

Des de 1839 fins a 1863, Palliser va servir en la Waterford Militia, arribant al rang de capità. Va ser nomenat High Sheriff of County Waterford per a 1844–45. Durant una expedició de caça a la British North America el 1847, Palliser va escriure Solitary Rambles and Adventures of a Hunter in the Prairies, publicat el 1853. Tornà a la British North America per dirigir l'expedició a la British North American Exploring Expedition, on viatjaren per regions de l'oest sense haver estat encara cartografiades entre els anys 1857 i 1861. Va fer la delimitació topogràfica de la frontera entre els Estats Units i el Canadà des del Llac Superior a la costa de l'Oceà Pacífic. Va ajudar a l'astrònom Thomas Blakiston de la Royal Artillery, al botànic Eugène Bourgeau i al geòleg Dr James Hector.

El 1859 Palliser va rebre el premi Patron's Gold Medal de la Royal Geographical Society per les seves investigacions a les Rocky Mountains. Tornà a Irlanda el 1862 i va presentar els seus descobriments al Parlament britànic.

Va opinar, de manera errada, que no era possible l'agricultura al Triangle de Palliser del Canadà per tenir massa aridesa. Tanmateix durant la secada del Dust Bowl aquesta zona va resultar devastada.[1]

Capità John Palliser (esquerra) i James Hector.

L'any 1869 va viatjar a l'illa àrtica de Rússia de Novaya Zemlya amb el seu germà, Frederick Palliser a bord del vaixell Sampson.

Publicacions[modifica]

Notes[modifica]

  1. Collier, Michael and Webb, Robert H.; "Floods, Droughts and Climate Change," pp. 9–11, University of Arizona Press, 2002

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John Palliser