Juan Gutiérrez de la Concha

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaJuan Gutiérrez de la Concha
Juan.gutierrez.de.la.concha.jpg
Retrat anònim de Juan Gutiérrez de la Concha (Museu Naval de Madrid)
Biografia
Naixement 1760
Esles
Mort 26 agost 1810 (49/50 anys)
Los Surgentes Tradueix
  Governor of Córdoba Tradueix 

Activitat
Ocupació Militar
Lleialtat Espanya
Modifica les dades a Wikidata

Juan Gutiérrez de la Concha (Santander, Espanya, 1770 – Cabeza de Tigre, Província de Córdoba, Virregnat del Riu de la Plata, 26 d'agost de 1810) fou un Oficial de marina i militar espanyol amb una llarga trajectòria en el Virregnat del Riu de la Plata, que va arribar a governador de Córdoba (Argentina), i va morir afusellat per ordre de la Primera Junta, per lleialtat a la corona espanyola.

Era un oficial de marina format en el port de Ferrol, que va arribar a Buenos Aires poc abans de 1790. Va liderar una important expedició naval a les costes patagòniques el 1795, explorant la zona entre els rius Negro i Deseado. Va donar nom als llocs que va reconèixer, com la península Valdés, pel cognom del ministre espanyol de marina.

Fou assignat al port de Carmen de Patagones i després al de Montevideo. Per ordre del governador Pascual Ruiz Huidobro, el 1806 va acompanyar a Santiago de Liniers i de Bremond a la campanya en contra de les invasions angleses. Fou el comandant del Batalló d'Arribeños i, més tard, va reorganitzar la marina de guerra virregnal.

El setembre de 1807, el virrei Liniers el va nomenar governador de Córdoba, càrrec que va ocupar des del desembre d'aquest any. Es va implicar en discussions amb el partit del Degà Gregorio Funes. Var organitzar un batalló de milícies locals, que va posar a les ordres del futur cabdill José Javier Díaz. També va millorar el camí i les postes cap a La Rioja i va intentar l'explotació del mineral de plata a Famatina. Quan Liniers va ser reemplaçat per Baltasar Hidalgo de Cisneros, el va ajudar a instal·lar-se a Córdoba.

El 1810, quan es va conèixer la notícia de la Revolució de Maig va reunir una assemblea de notables. Tots, menys Funes, van aconsellar jurar el Consell de Regència i no escoltar la invitació portenya. Es va preparar per a lluitar i va ordenar reclutar forces, desobeint l'autoritat de la Primera Junta. El partit realista, però, va quedar aïllat i les tropes de Díaz es van negar a seguir-lo.

A l'agost va arribar l'expedició comandada per Francisco Ortiz de Ocampo, i Gutíerrez de la Concha i altres realistes van haver de fugir cap al nord. Poc després va ser capturat, juntament amb el bisbe Rodrigo de Orellana, els ex governadors Allende y Rodríguez, i el comptador Moreno. En un altre lloc Liniers també va ser capturat.

Ocampo i el seu delegat polític Hipólito Vieytes van decidir desobeir l'ordre d'afusellar-los i els van enviar a Buenos Aires. En arribar, però, la notícia a la capital, la Junta va reiterar l'ordre i envià el vocal Juan José Castelli al nord per a fer-la complir.

Fou afusellat per ordre de Castelli a l'extrem sud de la província de Córdoba juntament amb Liniers, Allende, Rodríguez i Moreno.