Juglans californica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuJuglans californica Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitnou Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN35154 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaJuglandaceae
GènereJuglans
EspècieJuglans californica Modifica el valor a Wikidata
S. Wats.
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Inflorescència

La noguera de Califòrnia (Juglans californica), noguera negra de Califòrnia o millor noguera del sud de Califòrnia (per distingir-la de la noguera de Hinds o noguera del nord de Califòrnia Juglans hindsii) del gènere Juglans és una espècie de gran arbust o petit arbre de 6-9(17) m d'alçària i que pertany a la família juglandàcies. És un endemisme de Califòrnia.

Descripció[modifica]

Aquesta espècie pot ser un arbust gran amb 1-5 troncs, o arbre petit, d'un sol tronc. El tronc principal pot desenvolupar-se prop del terra, fent que sembli com dos arbres que han crescut junts i després es van separar. Té una escorça gruixuda, profundament canalitzada o solcs a la maduresa. Té grans fulles pinnades compostes amb 11-19 folíols lanceolats amb les vores dentades i sense pèl en els angles de les venes.[1] El fruit consisteix en una petita nou dura amb una superfície ranurada, de closca gruixuda que és difícil d'eliminar.

Distribució i hàbitat[modifica]

J. californica es troba generalment a la part meridional de Califòrnia Coast Ranges, Transverse Ranges, Peninsular Ranges i la Vall Central. Creix com a part dels boscos mixtes, i també als vessants i a les valls on les condicions són favorables. Està amenaçada pel desenvolupament i el sobrepasturatge. Alguns rodals nadius romanen a la zona urbana de Los Angeles a les muntanyes de Santa Monica i Hollywood Hills. J. californica creix en riberes boscoses, tant en rodals d'una sola espècie o barrejat amb roures de Califòrnia (Quercus spp.) i àlbers (Populus fremontii).

Usos[modifica]

Els indis Chumash de les Illes Anglonormandes de Califòrnia i el comtat de Ventura en menjaven la fruita seca, però aquestes no es produeixen comercialment per a aquest propòsit.

J. californica també es conrea com a arbre ornamental com a planta nativa de Califòrnia, xerojardineria, i hàbitat de vida silvestre de jardins i paisatgisme natural a Califòrnia i a Hawaii.[2][3]

Taxonomia[modifica]

Juglans californica va ser descrita per Sereno Watson i publicada a Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences 10: 349, l'any 1875.[4]

Etimologia[modifica]

  • Juglans: nom genèric que procedeix del terme llatí Juglans que deriva de Jovis glans, "aglans de Júpiter": figuradament, una nou apropiada per a un déu.
  • californica: epítet geogràfic que fa al·lusió a la seva localització en Califòrnia.

Sinonímia[modifica]

  • Juglans californica var. californica[5]

Referències[modifica]

  1. Kershner, Mathews, Nelson, and Spellenberg, National Wildlife Federation field Guide to Trees of North America, 2008, Chanticleer Press, Inc. p. 229
  2. [enllaç sense format] http://ucjeps.berkeley.edu/cgi-bin/get_cpn.pl?76333
  3. [enllaç sense format] http://ucjeps.berkeley.edu/cgi-bin/get_cpn.pl?Juglans+hindsii&expand=1
  4. «Juglans californica». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 13 desembre 2012].
  5. «Juglans californica a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 11 juliol 2017].

Bibliografia[modifica]

  • Hickman, James C., ed. The Jepson Manual: Higher Plants of California. University of California Press. 1993.
  • Anderson, E. N. "Some preliminary observations on the California black walnut (Juglans californica)" in Fremontia: A Journal of the California Native Plant Society. January 2002.

Enllaços externs[modifica]