Quartet de corda núm. 17 (Mozart)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: K. 458)
Infotaula de composicióQuartet de corda núm. 17
«La caça»
Forma musicalQuartet de corda
TonalitatSi bemoll major
CompositorWolfgang Amadeus Mozart
Creació1784
Data de publicació1784 Modifica el valor a Wikidata
CatalogacióK. 458
Instrumentacióviolí, violoncel i viola Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: e69f07fe-fb06-3ef5-9739-8197ac7bd33e IMSLP: String_Quartet_No.17_in_B-flat_major,_K.458_(Mozart,_Wolfgang_Amadeus) Modifica el valor a Wikidata

El Quartet de corda núm. 17 en si bemoll major, K. 458, és una composició de Wolfgang Amadeus Mozart acabada el 1784 a Viena. Fou introduït en el quadern d'obres que portava el mateix Mozart el 9 de novembre de 1784. És el quart dels Quartets Haydn, dedicats a Joseph Haydn. Se'l coneix amb el sobrenom de «La caça».

Anàlisi musical[modifica]

Consta de quatre moviments:

  1. Allegro vivace assai
  2. Menuetto i Trio. Moderato
  3. Adagio, en mi bemoll major.
  4. Allegro assai

Ni Mozart ni l'editorial Artaria van donar aquest sobrenom de «La caça» a l'obra. John Irving afirma que el sobrenom procedeix del caràcter i els trets de la peça, tot observant que:[1]

"Per als contemporanis de Mozart, el primer moviment del K.458 evocava evidentment el tòpic de la chasse; els principals components són el compàs de 6/8 (de vegades, caracteritzat per un temps feble accentuat) i les melodies amb triades fonamentades en els acords de tònica i dominant (sens dubte contenint des de les limitacions físiques pròpies de les trompes de caça actuals fins a les notes de les sèries harmòniques)."

El musicòleg Barrett-Ayres coincideix amb Hans Keller en què aquest quartet és el més feble dels sis quartets dedicats a Haydn. És amb molt el més popular dels sis quartets i, en molts aspectes, és el que es troba més a prop dels quartets primerencs de Haydn».[2] La seva popularitat es reflecteix en el fet d'haver estat emprat en diverses pel·lícules, com a Les aventures de Huckleberry Finn, Mystery Date i 'Star Trek IX: Insurrection'.

Referències[modifica]

  1. Irving, p. 69.
  2. Barrett-Ayres, p. 196.

Bibliografia[modifica]

  • Reginald Barrett-Ayres, Joseph Haydn and the String Quartet. London: Barrie & Jenkins (1974): 197.
  • John Irving, Mozart: The 'Haydn' Quartets. Cambridge: Cambridge University Press (1998)

Enllaços externs[modifica]