Kells

Plantilla:Infotaula geografia políticaKells
Imatge

Localització
Map
 53° 43′ 41″ N, 6° 52′ 39″ O / 53.727998°N,6.877613°O / 53.727998; -6.877613
EstatIrlanda
ProvínciaLeinster
Comtatcomtat de Meath Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud66 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webkellsonline.ie Modifica el valor a Wikidata

Kells (irlandès: Ceanannas) és un poble del comtat de Meath a Irlanda. El poble queda a la carretera N3 a 16 quilòmetres de Navan i a 65 quilòmetres de Dublín. En anys recents el poble ha crescut considerablement amb moltes persones que van a treballar des de Dublín fins al poble.

Història[modifica]

El monestir de Kells es pensa que pot haver estat fundat voltants de l'any 804. Aquest monestir va ser fundat per monjos que van sortir del monestir de St. Colmcille a Iona, fugint de les invasions víkings.

El 1152 el Concili de Kells va completar la transició de l'Església Catòlica Romana d'Irlanda, d'una església monàstica a l'església diocesana que continua avui en dia. Kells va ser elevada al rang de diòcesi pel Concili, però més tard va ser reduïda a un estatus parroquial. Al final del segle xii la totalitat de Meath estava sota els anglo-normands. Durant aquesta època els edificis religiosos van florir.

Kells va ser escenari de nombroses batalles entre anglesos, irlandesos i normands. Durant l'època Tudor va ser usat com un lloc d'allistament per a soldats. De 1561 a 1800, Kells va tenir dos membres a la Casa dels Comuns d'Irlanda. Durant el període de la gran fam irlandesa la població de Kells va disminuir un 38% segons el rècord del cens de 1841 a 1851.

L'Abadia de Kells, amb la seva torre rodona, està associada a Sant Columba i al Llibre de Kells. La torre circular i cinc grans creus cèltiques poden ser vistes encara avui. Quatre de les creus són al pati de l'església de Sant Columba.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kells