Konderita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralKonderita
Fórmula química Cu3Pb(Rh,Pt,Ir)8S16
Epònim Kondyor massif Tradueix
Localitat tipus Massís alcalí ultrabàsic de Konder, Camp d'Aldan, Districte d'Ayan-Maya, Territori de Khabàrovsk, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoria sulfurs
Nickel-Strunz 10a ed. 2.DA.20
Nickel-Strunz 9a ed. 2.DA.20
Nickel-Strunz 8a ed. II/D.03
Dana 2.10.4.1
Heys 3.12.9
Propietats
Sistema cristal·lí hexagonal
Estructura cristal·lina a = 7,02Å; c = 16,48Å;
Simetria 6/m - dipiramidal
Color gris acer
Exfoliació distingible/bona
Tenacitat fràgil
Duresa 5,5
Lluïssor metàl·lica
Diafanitat opaca
Densitat 4,73 g/cm3 (calculada)
Impureses comunes Fe, Ni
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1983-053
Any d'aprovació 1983
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La konderita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom del massís de Konder (Rússia), la seva localitat tipus.

Característiques[modifica]

La konderita és un sulfur de fórmula química Cu3Pb(Rh,Pt,Ir)8S16. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1983. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la konderita pertany a "02.D - Sulfurs metàl·lics, amb proporció M:S = 3:4" juntament amb els següents minerals: bornhardtita, carrollita, cuproiridsita, cuprorhodsita, daubreelita, fletcherita, florensovita, greigita, indita, kalininita, linneïta, malanita, polidimita, siegenita, trüstedtita, tyrrellita, violarita, xingzhongita, ferrorhodsita, cadmoindita, cuprokalininita, rodostannita, toyohaïta, brezinaïta, heideïta, inaglyita i kingstonita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al massís alcalí ultrabàsic de Konder, situat al Camp d'Aldan, al Territori de Khabàrovsk (Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia). També ha estat descrita al dipòsit de PGE de Kirakkajuppura (Lapònia, Finlàndia) i a Goodnews Bay (Alaska, Estats Units). Aquests tres indrets són els únics a tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Konderite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 3 juliol 2019].