Vés al contingut

La Massana

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 11:29, 23 oct 2015 amb l'última edició de 161.116.143.41 (discussió). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula geografia políticaLa Massana
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 32′ N, 1° 31′ E / 42.54°N,1.52°E / 42.54; 1.52
PaísAndorra Modifica el valor a Wikidata
Capitalla Massana Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població11.591 (2023) Modifica el valor a Wikidata (178,32 hab./km²)
Gentilicimassanenc, massanenca Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcatalà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície65 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.230
Punt més altComapedrosa (2.942 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postalAD400 Modifica el valor a Wikidata
ISO 3166-2AD-04 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc weblamassana.ad Modifica el valor a Wikidata

La Massana (antigament Maçana) és una parròquia del Principat d'Andorra, situada al nord-oest del país. Està conformada per set quarts: Pal, Arinsal, Erts, Sispony, Anyós, l'Aldosa de la Massana, i la Massana, capital de la parròquia. També inclou sis nuclis urbans més; el Puiol del Pui, Escàs, els Plans, el Mas de Ribafeta, Xixerella i el Pui. El nom de la Massana, o també escrit com la Maçana, prové del llatí mattianam, una varietat de pomes agres o mançanes. La festa major de la Massana és el 15 d'agost i la festa del Roser de la Massana es celebra el segon diumenge de juliol.

Els principals rius que la travessen són el Valira del Nord, el riu de Pal i el riu Montaner. Dins els límits de la parròquia també hi ha quatre llacs: el llac de les Truites, el llac dels Forcats, el llac Montmantell i el llac Negre. De la vegetació de la Massana en destaquen els boscos de pins, avets, bedolls, i roures. Aquesta parròquia compta amb algunes de les muntanyes més altes d'Andorra: el Comapedrosa (la gran muntanya, 2.942 m), el Medecorba, el Racofred, el pic del Pla de l'Estany i el de Sanfons, entre d'altres.

La seva economia fins a mitjans del segle XX se centrava, com generalment passava a tot el país, en la ramaderia i l'agricultura, en aquest cas, específicament dedicada al cultiu de la patata i del tabac. Actualment queden pocs vestigis d'aquest passat. Avui en dia, la base econòmica de la parròquia és el turisme (sobretot hivernal), el comerç i el sector immobiliari. La Massana disposa de tots els serveis propis d'un centre turístic i un servei d'autobús que la comunica amb les parròquies veïnes.

Entitat de població Habitants (2014)
Aldosa de la Massana, l' 818
Anyós 200
Arinsal 1589
Erts 454
Escàs 63
Massana, la 5037
Pal 250
Sispony 1049
Vista de la població de La Massana, amb les muntanyes d'Arinsal al fons

Vegeu també

Enllaços

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Massana

Referències