La Verdad (setmanari)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pel que fa a la publicació de la Regió de Múrcia, vegeu La Verdad.
Infotaula de publicacions periòdiquesLa Verdad

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspremsa Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Data d'inici12 juliol 1868 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització27 setembre 1868 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Ideologiaconservadorisme Modifica el valor a Wikidata

La Verdad: semanario que con mucha política se ocupará de todo menos de ella va ser una publicació periòdica de Reus, editada l'any 1868.

Sortia els diumenges en format foli. El primer número va veure la llum el 12 de juliol de 1868. La redacció i administració era a la plaça de les Monges vora el convent de carmelites, avui plaça de Prim, i s'imprimia a casa de Joan Muñoa. Va ser fundada pel novel·lista Rafael del Castillo, instal·lat a Reus. Hi col·laboraven Pere Gras i Bellvé, Marià Fonts Fortuny, Lluís Quer, Eugeni Mata, Amália Domingo, J. Cuyàs i Prat i l'escriptor Víctor Rosselló. D'ideologia conservadora, no es va ocupar gaire de política, tal com anunciava, no opinava, però parlava de literatura i feia crítica literària.[1] Ja des del número 1 va despertar les simpaties del Diario de Reus, amb el que compartia ideologia i col·laboradors. Tenia quatre pàgines i Francesc Vernis n'era l'editor responsable. En el primer editorial diu que vol treballar per la unitat dels reusencs i de cara a la ciutat per a engrandir el seu progrés. Tenia per lema "Reus y sus intereses". En diferents números demana la millora dels camins veïnals, la necessitat de millorar el port de Salou i de construir-hi un sistema d'accés ràpid, i proposa la creació d'un ferrocarril fins al port, que anys més tard es faria realitat i seria el Carrilet de Reus a Salou. El tren restabliria la vida de Salou, gràcies al comerç reusenc.[2] Publicà poemes, història local (a càrrec de Gras) i els moviments del port de Salou. Tot el contingut era en llengua castellana, i va desaparèixer quan va esclatar la Revolució de Setembre.[1]

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Gras i Elias, Francesc. El periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 32. 
  2. Anguera, Pere. La burgesia reformista: Reus en els fets de l'any 1868. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1980, p. 159-160. ISBN 8430029400. 
  3. «La Verdad». Catàleg Argus. [Consulta: 7-V-2017].

Vegeu també[modifica]