Vés al contingut

La taverna de l'irlandès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa taverna de l'irlandès
Donovan's Reef Modifica el valor a Wikidata

John Wayne i Elizabeth Allen a la pel·lícula Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJohn Ford Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJohn Ford Modifica el valor a Wikidata
GuióJames Edward Grant, Edmund Beloin, James A. Michener i Frank S. Nugent Modifica el valor a Wikidata
MúsicaCyril J. Mockridge Modifica el valor a Wikidata
FotografiaWilliam H. Clothier Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeOtho Lovering Modifica el valor a Wikidata
VestuariEdith Head Modifica el valor a Wikidata
ProductoraParamount Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorParamount Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1963 Modifica el valor a Wikidata
Durada104 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeKauai i plató 1 de Paramount Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema d'aventures, comèdia romàntica i cinema d'acció Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióPolinèsia Francesa Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0057007 FilmAffinity: 187320 Allocine: 42089 Rottentomatoes: m/donovans_reef Letterboxd: donovans-reef Mojo: donovansreef Allmovie: v14372 TCM: 4532 TV.com: movies/donovans-reef AFI: 522926 TMDB.org: 15875 Modifica el valor a Wikidata

La taverna de l'irlandès (títol original: Donovan's Reef) és una pel·lícula estatunidenca produïda el 1963 i protagonitzada per John Wayne. Va ser dirigida per John Ford i rodada a Kauai, Hawaii. És una pel·lícula que clama contra la injustícia del racisme dels anys de la postguerra. Es tracta d'una comèdia, considerada una obra menor dins de la cinematografia de Ford.[1][2] Està doblada al català.[3]

El repartiment inclou a Elizabeth Allen, Lee Marvin, Jack Warden, Dorothy Lamour i Cesar Romero.

Argument

[modifica]

A l'illa Haleakaloha de la Polinèsia Francesa s'han establert tres antics veterans de guerra: en Michael "Guns" Donovan que regenta la taverna Donovan´s reef, el seu antic company, Thomas "Boats" Gilhooley, amb qui va coincidir en el mateix vaixell durant la guerra i William "Doc" Dedham, un antic oficial i l'únic metge de l'arxipèlag. Els tres viuen afablement en el seu paradís particular on, especialment en Guns i en Boats, comparteixen begudes, aventures i baralles a la taverna d'en Donovan.

No obstant això la seva idíl·lica vida es veurà trastocada amb l'arribada de la rica Miss Amelia Dedham, dirigent d'una gran empresa de vaixells a Boston, que ve amb el propòsit de trobar al seu pare, el doctor Dedham. Aquest, el qual mai ha vist, té tres fills, Lelani, Sally i Luke Dedham, fruit d'una relació amb una nadiua de les illes. Per a ocultar aquest fet, en Donovan es farà passar pel pare dels tres fills del doctor el que portarà una infinitat de malentesos, embolics i enfrontaments entre els protagonistes.

A part, el governador de l'illa, que també s'assabenta de l'arribada de l'Amelia, tracta de casar-se amb aquesta pels seus diners, la qual cosa portarà a més embolics. No obstant això, a poc a poc, l'Amelia s'adonarà que alguna cosa no quadra i començarà a investigar. Finalment descobreix la veritat, accepta als seus familiars, que no coneixia, repudia al governador per les seves intrigues i, malgrat l'engany, s'enamora d'en Donovan. Els dos finalment es casen i es queden a l'illa amb la resta.

Repartiment

[modifica]

Crítica

[modifica]

La pel·lícula va obtenir crítiques regulars i en general és considerada una obra mediocre, amb un guió predictible, acudits i acudits que es basen en l'explotació de prejudicis (per criticar el racisme imperant), de contínues baralles i referències al puritanisme de l'època. És una pel·lícula contra el racisme de la postguerra però molt inferior a altres pel·lícules tant americanes com japoneses sobre l'època.[1][2][4] A.H. Weiler del New York Times va escriure de la pel·lícula que era "pur artifici efectuat per als amics de passar-ho bé amb un estil veritablement contagiós", Per la seva part Variety va dir d'ella que s'havia emprat la "llei del mínim esforç" encara que va lloar el treball en fotografia.

Taquilla

[modifica]

La taverna de l'irlandès va obtenir un discret èxit financer. Amb un pressupost de $2.686.000 la pel·lícula va recaptar als Estats Units $6,600,000 i va ocupar el lloc número 24 de les pel·lícules més taquilleres de 1963 obtenint uns beneficis de 3,3 milions de dòlars.[5][5][6]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «John Ford: La taberna del irlandés - Rafael Narbona -- Versión imprimible». www.revistadelibros.com. [Consulta: 29 març 2019].
  2. 2,0 2,1 Kehr, Dave. «Donovan's Reef» (en anglès). Chicago Reader. [Consulta: 29 març 2019].
  3. «La taverna de l'irlandès». esadir.cat. [Consulta: 24 febrer 2024].
  4. Kehr, Dave. «Donovan's Reef» (en anglès). Chicago Reader. [Consulta: 29 març 2019].
  5. 5,0 5,1 Box Office Information for Donovan's Reef. The Numbers. Retrieved September 5, 2013.
  6. "Top Rental Features of 1963", Variety, January 8, 1964 p 71. Please note figures are rentals as opposed to total gross.