Last.fm

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de lloc webLast.fm
Lastfm logo.svg
Last.fm-software.png
URL http://www.last.fm
Tipus servei de xarxa social, ràdio per Internet i estadística
Llicència del contingut GNU General Public License
Propietari CBS Interactive i CBS Corporation
Llançament 2002
Rànquing Alexa 1.438 (9 gener 2018)
1.440 (28 novembre 2017)
Modifica dades a Wikidata

Last.fm és una xarxa social musical que permet recomanar música partint dels perfils d'usuaris i estadístiques sobre gustos musicals. A més, d'oferir una ràdio personalitzada per Internet. Aquesta web conté una gran quantitat d'informació sobre artistes, àlbums, temes, llistes, estadístiques i moltes coses més, que generen els usuaris amb el registre de la música que escolten. Tot el sistema i les aplicacions relacionades són de codi obert. Es va fusionar amb el seu projecte germà anomenat Audioscrobbler a l'agost del 2005.

Prestacions[modifica]

Una vegada que l'usuari es registra es crea un perfil musical que s'omplirà a mesura que s'utilitza. Al perfil musical es pot veure els temes que l'usuari ha escoltat i es començarà a generar automàticament llistes d'artistes més escoltats, cançons més reproduïdes, àlbums, i els estils preferits gràcies a les etiquetes que els usuaris poden posar. A més de diverses recomanacions que fa el sistema.

Hi ha dues formes d'afegir música al perfil:

 1. Escoltant música des de la col·lecció musical o amb el reproductor de l'ordinador (per això es necessita instal·lar un software de 'scrobbling').
 2. Escoltant la seva ràdio on es poden seleccionar les cançons segons les preferències personals o d'altres usuaris. Normalment, amb el 'reproductor de Last.fm'.

Basant-se en la música que l'usuari ha escoltat Last.fm recomana nous temes, informa d'esdeveniments pròxims dels artistes favorits o similars, i presenta altres usuaris amb preferències musicals similars (veïns musicals).

El sistema de recomanació es calcula amb un algorisme de filtratge col·laboratiu. La idea és que si a un usuari li agrada l'artista X i a un altre li agrada X i Y és molt probable que al primer usuari també li agradi Y. A més també permet als usuaris recomanar manualment música específica a altres sempre que estiguin en la seva base de dades.

Last.fm permet formar grups d'usuaris amb alguna cosa en comú. D'aquesta manera es genera un perfil de grups i es mostren llistes amb els gustos globals de cada grup.

També, és un mitjà per a artistes que es volen donar a conèixer o discogràfiques que busquen llançar als seus artistes, ja que, es pot enfocar la música a una audiència determinada que escolta a uns artistes o estils específics.

Escoltar música a Last.fm[modifica]

Comptes de pagament[modifica]

Last.fm permet a l'usuari escoltar música de maneres molt diverses. Bàsicament divideix la seva oferta entre els usuaris amb comptes de pagament i els que no en tenen (la gran majoria). Si no es disposa d'un compte de pagament, Last.fm permetrà a l'usuari escoltar fins a 30 cançons per la ràdio de forma gratuïta, a forma de prova. Un cop passat aquest termini només es podrà utilitzar la ràdio utlitzant un compte de pagament, el qual costa 3$, 3€ o 3£ (segons el país).

Reproductor de Last.fm[modifica]

Last.fm proporciona un reproductor que pots descarregar-te'l i instal·lar-lo gratuïtament, aquest reproductor et permet escoltar música d'un artista determinat, d'un estil determinat o simplement música que creu que t'agradarà. Quan reprodueixes una cançó a través del reproductor, aquest, t'ensenya el nom de la cançó, de l'artista, el nom del cd al qual pertany i una imatge (normalment de la portada del cd, però a vegades és una imatge genèrica del grup), a part d'això et dóna la possibilitat de marcar la cançó que estàs escoltant com a preferida o vetar-la (perquè no te la torni a posar a la llista de reproducció) tot això ajudarà més endavant a fer que la música que escoltis amb aquesta ràdio t'agradi més, ja que totes aquestes dades queden emmagatzemades al teu perfil. A part d'aquestes funcions extres també compta amb els botons tradicionals de reproduir(play), parar(pause), cançó anterior, següent cançó, regulació de volum i opcions. El reproductor fa servir una qualitat normal, reb un flux de dades codificades en MP3 a 128Kbps mostrejats a 44,1 kHz. Last.fm actualment ofereix la possibilitat d'utilitzar un reproductor extern per a escoltar la música, donant un URL perquè el reproductor pugui adquirir el flux de dades a reproduir. També existeix una versió del reproductor de codi obert anomenat Last Exit per a plataformes GNU/Linux que disposa de les mateixes funcions, però, a més també disposa d'una opció per a guardar la cançó al teu disc dur en format MP3.

Complement Audioscrobbler[modifica]

Last.fm té l'opció de personalitzar el teu perfil "veient" la música que tu escoltes i guardant-la al perfil, permeten-te veure quin grup escoltes més, quina és la teva cançó preferida i altres estadístiques, que també poden servir per a millorar les recomanacions que et fa. Perquè pugui "veure" quina música escolta necessita baixar i instal·lar un connector (plug-in) per al reproductor que facis servir, aquest enviarà les dades de la cançó que estàs escoltant quan hagis escoltat o bé la meitat de la cançó sencera o bé els primers 240 segons (4 minuts). Si es fa servir els controls de temps de la cançó, la pista no té metadades (ID3, CDDB, etc.) o bé és més curta de 30 segons, la pista no s'envia. Alguns dels reproductors que porten implantat un connector amb Last.fm són Amarok, Listen, iTunes i Windows Media Player.

Music Manager i filtres d'emissora[modifica]

La ràdio de Last.fm consta amb una base de dades que cobreix un nombre immens d'artistes. Es pot o bé reproduir des de la mateixa pàgina web o fer-ho descarregant el reproductor Last.fm de forma gratuïta. El sistema Music Manager permet als artistes administrar el perfil del grup a la web i les diferents cançons i vídeos. Es poden penjar les cançons de forma gratuïta i amb descàrrega, amb escolta per reproducció en temps real (streaming) de froma completa o un segment de 30 segons. La ràdio té un sistema de búsqueda que permet filtrar la música desitjada segons diferents criteris:

 • Col·lecció: L'emissora reprodueix temes que ja estan registrats a la llibreria del teu compte.
 • Recomanacions: Last.fm reprodueix temes que creu que et podrien agradar segons el teu perfil d'usuari. Ho fa comparant els artistes que escoltes amb la seva base de dades d'artistes més semblants.
 • Temes preferits: L'emissora reprodueix els temes que s'han marcat com a preferits (amb un signe d'un cor).
 • Etiquetes personals: L'emissora reprodueix la música que l'usuari ha etiquetat amb una etiqueta determinada.
 • Etiquetes globals: L'emissora reprodueix temes etiquetats per tots els usuaris de la xarxa amb l'etiqueta escollida per l'usuari.
 • Artistes similars: A partir d'una entrada d'un artista determinat, l'emissora reprodueix música semblant basant-se en la seva base de dades.
 • Veïns: L'emissora reprodueix música dels teus veïns (usuaris amb un perfil semblant al teu).
 • Grups: Si es forma part d'un grup, es reproduirà música basada en la que escolten la resta de membres d'aquell grup.

Etiquetes[modifica]

Un dels grans avantatges de Last.fm és que la gran base de dades que conté es veu constantment actualitzada i millorada degut a la participació dels usuaris. Aquests poden etiquetar des d'artistes, cançons, vídeos, àlbums, concerts i d'altres. Això permet classificar-ho tot d'una forma bastant precisa, i ajuda a la web a poder recomanar artistes semblants als que s'escolta, oferir concerts dels estils que t'agraden que passen al teu voltant, reproduir música d'un determinat estil a través de la ràdio, etc.

Pàgines d'artista[modifica]

Cada artista que es registra a la base de dades de Last.fm té una pàgina que conté informació sobre aquest. L'artista pot reclamar els drets d'administració a través del Music Manager. Les pàgines d'artista contenen informació varia sobre l'artista:

 • Nombre de cançons totals escoltades registrades i nombre d'usuaris que l'escolten.
 • Una petita biografia sobre l'artista i fotos.
 • Les tags o etiquetes que té.
 • Artistes similars.
 • Els àlbums més importants.
 • Els pròxims concerts de l'artista.
 • Un llistat de les cançons més escoltades registrades a Last.fm.
 • Un petit fòrum (shoutbox) on els usuaris poden penjar comentaris diversos.

Perfils d'usuari[modifica]

Cada usuari registrat, igual que cada artista, té el seu perfil, que conté informació sobre aquest. Es pot afegir informació de caràcter personal i a la vegada la web crea estadístiques i informació sobre la música escoltada per l'usuari registrada. Es poden mostrar els artistes més escoltats i les cançons més escoltades a través d'una llista. Es pot filtrar per diferents períodes de temps, com ara l'última setmana, els últims 3 mesos o l'últim any. També conté els usuaris amics, els grups als quals està adherit, els concerts o esdeveniments als quals assistirà, les etiquetes que utilitza més i un petit fòrum (shoutbox) idèntic al de les pàgines d'artista.

Història[modifica]

L'actual pàgina web es va desenvolupar a partir de dos fonts: Audioscrobbler i Last.fm, les quals es van fusionar el 2005.

Audioscrobbler va començar com un projecte informàtic de Richard Jones (RJ), mentre estudiava a la Universitat de Southampton al Regne Unit. Ell mateix va desenvolupar el primer connector, i va obrir una API a la comunitat, a partir de la qual es podien utilitzar diferents reproductors de música en diferents plataformes.

Audioscrobbler es limitava a emmagatzemar i mostrar estadístiques sobre la música que els usuaris escoltaven. Last.fm es va crear l'any 2002 per Felix Miller, Martin Stiksel, Michael Breidenbruecker i Thomas Willomitzer, austríacs i alemanys. Es tractava llavors d'una ràdio per internet i d'un lloc web comunitari, que utilitzava els perfils musicals dels seus usuaris per generar llistes de reproducció dinàmiques. Amb dos botons “love” i “ban” permetia als usuaris personalitzar el seu perfil musical. Gràcies a aquesta idea Last.fm va guanyar l'Europrix el 2002 i va estar nominat al Prix Ars Electronica el 2003.

Els equips d'Audioscrobbler i de Last.fm van començar a treballar junts i es van ajuntar en les mateixes oficines a Whitechapel, Londres. El 2003, Last.fm ja tenia completament integrat el perfil d'Audioscrobbler. L'enviament de dades es podia fer o bé a través del connector d'audioscrobbler, o bé per la radio web de Last.fm. Les dues web van compartir també els mateixos fòrums, encara que fossin específics per a cada web.

Durant el 2003, el desenvolupament d'una nova versió que combinava les dues web va començar i el 9 d'agost del 2005, les dues webs van passar a ser una única, fent servir el nom de Last.fm.

El maig 2007, la CBS va adquirir Last.fm per 280 milions de dòlars.

El febrer 2009, TechCrunch afirmava que Last.fm havia donat voluntàriament dades informàtiques a la RIAA, tot i la seva política de confidencialitat que prohibia explícitament la transmissió de tals dades. Last.fm va negar aquestes acusacions. Els maig 2009, TechCrunch afirmava que Last.fm hauria transmès aquestes dades a la seva societat mare, la CBS, que al seu torn la va transmetre a la RIAA.

A partir del 30 de març del 2009, Last.fm va canviar de fórmula per a una part dels seus usuaris. El model totalment gratuït ja només funcionava per als països dels EUA, Regne Unit i Alemanya. La resta de països havien d'adquirir el model de pagament o buscar programes alternatius, com Grooveshark.

Last.fm com a llista global[modifica]

Les llistes d'èxits de Last.fm són molt més fiables que les tradicionals basades en el nombre de vendes o el nombre de reproduccions a través de la radio. Ja que és el nombre real de vegades que la gent escolta una cançó. Prova d'això és que en els gràfics d'èxits de Last.fm hi apareixen cançons antigues o passades de moda, o cançons que ja no s'estan promocionant.

Connectors[modifica]

Hi ha connectors natius per a diferents reproductors:

 • Exaile
 • Ezmo
 • Helium Music Manager
 • Herrie
 • Listen
 • LobsterTunes
 • MediaMaster
 • MediaPortal
 • MP3Toys
 • MusicIP Mixer
 • Pocket Tunes

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Last.fm Modifica l'enllaç a Wikidata