Lenticel·la

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Lenticel·la en Prunus serrula


Una lenticel·la (del llatí lens, lentis, «lent») és una protuberància de l'escorça de les plantes llenyoses constituïda per un teixit suberós lax que actua a manera de porus entre teixits. També se'n troben ocasionalment en la superfície d'algunes fruites. Les lenticel·les poden ser rodones, ovalades, allargades o en forma de solc o estria.

Funció[modifica]

Les lenticel·les permeten l'intercanvi de gasos entre l'atmosfera i els teixits interns de les plantes. També serveixen per absorbir gasos com el CO₂. Sovint s'utilitzen en les claus d'identificació per distingir espècies d'arbres. Per exemple, el cirerer i la pomera són molt semblants quan estan en flor, però són fàcilment diferenciables per les lenticel·les.

Formació[modifica]

Lenticel·les en pomes.

Les lenticel·les es formen durant el desenvolupament de l'escorça, que s'esquerda en els llocs on apareix una lenticel·la després de la formació del fel·logen.

En les branques i fulles apareixen com a estomes, que representen un tipus de lenticel·la millorada, atès que els estomes es poden obrir i tancar, cosa que no és possible en el cas de les lenticel·les, que sempre són obertes.

Fruits[modifica]

Les lenticel·les també estan presents en moltes fruites, com la poma o la pera, i es poden utilitzar com a indicador de la maduresa de la fruita.[1] A través de les lenticel·les, alguns bacteris o fongs poden entrar a la fruita.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lenticel·la
  1. Pyzner, John. (2005). "Pick pears before completely ripe, advises LSU AgCenter horticulturist" Arxivat 2006-01-15 a Wayback Machine.. Louisiana State University AgCenter website.