Elionor de Toledo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaElionor de Toledo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Leonor Álvarez de Toledo y Osorio Modifica el valor a Wikidata
1522 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Toledo (Corona de Castella) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 desembre 1562 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (39/40 anys)
Pisa (Ducat de Florència) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Malària Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaBasílica de San Lorenzo Modifica el valor a Wikidata
Regent
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuquessa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa d'Alba Modifica el valor a Wikidata
CònjugeCosme I de Mèdici (1539 (Gregorià), 1539 (Gregorià)–1562 (Gregorià)) Modifica el valor a Wikidata
FillsMaria de Cosme de Mèdici, Ferran I de Mèdici, Pietro de' Medici, Pedricco de' Medici, Anna de' Medici, Garcia de Mèdici, Joan de Mèdici, Lucrècia de Mèdici, Francesc I de Mèdici, Isabella de Mèdici, Antonio de Medici Modifica el valor a Wikidata
ParesPedro Álvarez de Toledo Modifica el valor a Wikidata  i María Osorio y Pimentel Modifica el valor a Wikidata
GermansGarcía Álvarez de Toledo y Pimentel-Osorio, Luis Álvarez de Toledo i Fadrique Álvarez de Toledo y Osorio Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 9757736 Modifica el valor a Wikidata
Retrat d'Elionor de Toledo i el seu fill Garcia, obra de Bronzino.

Elionor de Toledo (en castellà: Leonor Álvarez de Toledo y Pimentel-Osorio (Alba de Tormes, Corona de Castella 1522 - Pisa, Gran Ducat de Toscana 1562) fou una aristòcrata castellana que va esdevenir Duquessa consort de Florència.

Orígens familiars[modifica]

Va néixer vers el 1522 a la ciutat d'Alba de Tormes, població que en aquell moment formava part de la Corona de Castella i que avui en dia forma part de la província de Salamanca sent filla de Pedro Álvarez de Toledo y Zúñiga i de la marquesa de Villafranca Juana Osorio y Pimentel.

Núpcies i descendents[modifica]

Es casà el 29 de març de 1539 a la catedral de Florència amb el duc Cosme I de Mèdici, fill de Giovanni dalle Bande Nere i Maria Salviati. D'aquesta unió nasqueren:


El matrimoni amb Cosme I Mèdici es va organitzar, sense cap mena de dubte, no només pel seu gran dot sinó també per raons polítiques i dinàstiques.[1] Elionor descendia d'una de les famílies ben possicionades en el seu moment a la Corona de Castella i tenia grans vincles amb els Habsburg, especialment amb Carles V del Sacre Imperi Romanogermànic, del qual el seu pare n'estava al seu servei i posteriorment serví com a virrei de Nàpols. Amb aquesta aliança Carles V va poder mantenir les tropes espanyoles i imperials dins de la Toscana i fer front a qualsevol possible invasió francesa de la península italiana.

La parella va residir al principi a l'actual Palau Mèdici-Riccardi, traslladant-se posteriorment al Palazzo Vecchio, millorat i engrandit per a l'ocasió. Deu anys després de les noces, la parella es va traslladar a la seva nova residència del Palau Pitti, palau que fou comprat per iniciativa d'Elionor. Va ser una gran mecenes, protegint a artistes com Bronzino i Pontormo, augmentant enormement la col·lecció de pintura dels Mèdici, instal·lada actualment a la Galeria dels Uffizi.

Va morir a la ciutat de Pisa el 18 de desembre de 1562, població on s'havia traslladat a la recerca de l'ambient costaner, tractant així d'alleujar la malaltia pulmonar que sofria, i que finalment va posar fi a la seva vida.

Referències[modifica]

  1. Cesati, Franco (1999). Medici. Firenze: La Mandragora, pag. 75