Limfedema

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
No s'ha de confondre amb Limfoma.
Infotaula de malaltiaLimfedema
Lymphedema.jpg
Tipus malaltia limfàtica
Especialitat genètica mèdica
Classificació
CIM-10 I89.0, I97.2, Q82.0
CIM-9 457.0, 457.1, 757.0
Recursos externs
OMIM 153100
DiseasesDB 7679
eMedicine derm/958
MeSH D008209
UMLS CUI C0024236
DOID DOID:4977
Modifica dades a Wikidata
Explicació en vídeo

Un limfedema és un edema crònic, indolor, produït per una obstrucció en els canals limfàtics de l'organisme (normalment de les extremitats); pot ser primari (hereditari) o secundari en el cas de lesions o obstrucció limfàtica.

Tal situació es produeix per l'acumulació de la limfa (composta per un líquid clar ric en proteïnes i fibroblasts) en els espais intersticials (àrea existent entre les diferents cèl·lules d'un teixit), dins del teixit cel·lular subcutani.

Obeeix en general a una fallada o a una insuficiència en el sistema limfàtic, i porta com a conseqüència l'augment del volum de les extremitats, en forma completa o parcial, i la desaparició dels relleus que s'aprecien per sota de la pell . Cal vigilar estretament l'extirpació de la mama (per un tumor mamari) i limfadenectomia.

Causes[modifica]

Una acumulació de la limfa en algun punt del cos provoca un limfedema, que al seu torn pot ser primari o secundari.

Limfedema primari[modifica]

Ocorre quan el sistema de conductes i / o ganglis limfàtics d'una zona té dificultats o directament és incapaç de transportar les proteïnes grans i altres molècules per ser absorbides de nou pel sistema venós.

Limfedema secundari[modifica]

Pot ser conseqüència d'una cirurgia o un radioteràpia que hagin requerit l'extirpació o la radiació dels ganglis limfàtics, provocant una posterior anomalia en el procés de drenatge.

Exploració física[modifica]

En les primeres fases, amb edema intens que deixa fòvea; els membres acaben patint una induració edematosa crònica sense fòvea. S'ha de distingir de la insuficiència venosa crònica, que presenta hiperpigmentació, dermatitis d'estasis i varicositats superficials.

Dades complementàries[modifica]

L'ecografia i la CT o la MRI abdominal i pelviana poden identificar les lesions obstructives. La limfografia confirma el diagnòstic. Si l'edema és unilateral, s'ha de distingir de la DVT mitjançant exploracions no invasores.

Tractament[modifica]

El tractament, en el cas de les extremitats inferiors, consisteix a portar una higiene meticulosa dels peus per evitar infeccions, elevació del membre amb limfedema, i portar mitges elàstiques i botes de compressió pneumàtica. S'han d'evitar els diürètics per evitar una disminució del volum intravascular.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Harrison, Manual de Medicina. Editorial Mc Graw Hill

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Limfedema Modifica l'enllaç a Wikidata