Literatura comparada

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La literatura comparada és la disciplina que estudia la literatura en relació a altres arts o manifestacions culturals i que compara obres per damunt de les barreres nacionals pròpies de la filologia.

Busca afinitats entre autors, temes, moviments o estils de diferents països i períodes per concebre la literatura com un tot on les influències es donen entre llengües i corrents. Recull la tradició de "literatura mundial" encetada per Goethe i altres romàntics (també anomenada literatura universal).

Alguns dels seus estudiosos més importants van ser Abel-François Villemain o Claudio Guillén. Dins de l'Escola de Bratislava destaca Dionýz Ďurišin.

Encara que inicialment basava el seu estudi en la comparacions entre autors i literatures nacionals o entre models literaris de diferents tradicions, al llarg del segle XX ha tendit a estudiar un grau d'abstracció i sistematització superior a les varietats locals, com la temàtica, la forma o els gèneres, així com la relació entre la literatura amb altres formes artístiques.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Ballart, Pere. «Les disciplines de la investigació literària». A: Introducció a la teoria de la literatura. Manresa: Angle, 1997, pp. 13 – 19.