Vés al contingut

Literatura japonesa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La literatura japonesa, referida com la literatura escrita en llengua japonesa, es caracteritza per una gran riquesa.Keene, Donald. Japanese literature. Londres: John Murray, 1954.  Destaca el conreament d'alguns gèneres únics fruit de l'aïllament del Japó. Un dels temes principals és justament la sensació de solitud, d'estar a part, que pateix el protagonista. S'hi distingeixen tres períodes: literatura antiga (abans del segle xii), medieval (dels segles XII a XIX aproximadament) i moderna (l'edat contemporània).

La literatura antiga està fortament influenciada per la Xina i la seva cultura, ja que d'allà es va importar el sistema d'escriptura, pensaments filosòfics i alguns gèneres literaris.[1] Malgrat aquesta influència no es pot parlar generalment de mera imitació, ja que la influència ha passat pels filtres del caràcter japonès.[2] Destaca la poesia com a gènere més conreat (incloent els haiku). Els escriptors acostumen a ser nobles de la cort de l'emperador, cosa que influeix en la temàtica, plena d'intrigues amoroses i faules per a l'entreteniment. L'estil era molt alambicat i emotiu.

La literatura japonesa medieval es relaciona amb l'auge del budisme al país. Els protagonistes viuen com monjos, peregrinant buscant el sentit de la vida. En aquesta època tenen lloc moltes guerres i sorgeix la figura del samurai, un guerrer honorable amb una filosofia pròpia que impregna molta part de la narrativa. En aquest període sorgeix també el teatre Noh.

La literatura contemporània es basa sobretot en la novel·la. Els herois acostumen a reflectir la filosofia zen. Nous gèneres veuen la llum, destaca el manga entre tots per la difusió mundial que ha tingut.

Obres destacades[modifica]

Escriptors/es[modifica]

Referències[modifica]

  1. Keene, 1954, p. 1.
  2. Keene, 1954, p. 1-2.

Bibliografia[modifica]

  • Keene, Donald. Japanese literature. Londres: John Murray, 1954. 
  • Revon, Michel. Antología de la literatura japonesa : desde los orígenes hasta el siglo XX. Madrid: Círculo de Lectores, 2001. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Literatura japonesa