Llista de les banderes d'Àustria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és una llista que conté les diferents banderes que s’utilitzen o s'han utilitzat a Àustria.

Bandera nacional[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera d'Àustria 1230–1806, 1918–1934, 1945–avui dia Bandera nacional Formada per tres franges horitzontals vermella, blanca i vermella.
Bandera d'Àustria 1955–avui dia Bandera d'estat, de guerra i naval Mateix disseny que la bandera nacional amb l'afegit de l'escut d'Àustria.

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del Tercer Reich 1938–1945 Bandera del Tercer Reich Bandera a partir de l'annexió d'Àustria al Tercer Reich.
Bandera Bandera de l'Estat federal d'Àustria (1934–1938) 1934–1938 Bandera de l'Estat federal d'Àustria Mateix disseny que l'actual amb l'escut d'armes al centre.
Bandera de l'Estat federal d'Àustria (1934–1938) 1934–1938 Bandera mercant de l'imperi Austrohongarès Unió de les banderes d'Àustria i Hongria amb els seus respectius escuts.
Bandera Bandera de l'imperi Habsburg 1804–1918 Imperi Habsburg Dues franges horitzontals d'igual amplada, sent negra la superior i groga la inferior.
Bandera de l'arxiducat d'Àustria 1685–1740 Arxiducat d'Àustria Camp groc amb l'escut d'armes de l'arxiducat.
Bandera de l'arxiducat d'Àustria 1453–1804 Arxiducat d'Àustria Mateix disseny que l'actual bandera nacional.
Bandera del Margraviat d'Àustria 976–1136 Margraviat d'Àustria Estendard de camp negre amb cinc àligues d'or.

Personals[modifica]

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Estendard imperial d'Àustria-Hongria 1935–1945 Estendard d'Adolf Hitler Utilitzat com a conseqüència de l'annexió d'Àustria al Tercer Reich.
Estendard imperial d'Àustria-Hongria 1915–1918 Estendard imperial d'Àustria-Hongria Camp grana amb l'escut d'armes de la casa d'Habsburg-Lorena coronada per les corones d'Àustria i d'Hongria.
Estendard arxiducal austrohongarès 1915–1918 Estendard arxiducal Camp carabassa amb l'escut d'armes de la casa d'Habsburg-Lorena com a arxiducs d'Àustria.
Estendard de l'emperador Francesc Josep I d'Àustria 1848–1915 Estendard de l'emperador Francesc Josep I d'Àustria Camp groc amb l'escut d'armes imperial.
Estendard de l'emperador Francesc I d'Àustria 1804–1835 Estendard de l'emperador Francesc I d'Àustria Camp groc amb l'escut d'armes imperial.

Divisió Administrativa[modifica]

Àustria es divideix en nou estats federals, cadascun amb el seu propi parlament.

Estats[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Alta Àustria 9 agost 1954 Alta Àustria (bandera d'estat) Camp dividit horitzontalment de blau i groc (bandera civil). La bandera d'estat afegeix l'escut d'armes al centre. Establert el 1922 està dividit verticalment per la meitat, l'esquerra amb una àliga d'or sobre un camp de sable, la dreta amb quatre pals alterns d'argent i gules.
Bandera de Baixa Àustria 25 abril 1949 Baixa Àustria (bandera d'estat) Camp dividit horitzontalment de blanc i vermell (bandera civil). La bandera d'estat afegeix l'escut d'armes al centre. Establert el 1930 és una combinació dels escuts dels comtes de Güssing-Bernstein (escussó) i dels comtes de Mattersdorf-Forchtenstein en colors canviats. Coronat per la corona de l'Arxiducat d'Àustria.
Bandera de Burgenland 1921 Burgenland (bandera d'estat) Camp dividit horitzontalment de vermell i groc (bandera civil). La bandera d'estat afegeix l'escut d'armes al centre. Establert el 1920 està format per cinc àligues daurades sobre camp d'atzur. Va aparèixer ja l'any 1335 com el mític escut de Leopold III de Babenberg. El duc Rodolf IV d'Habsburg el va establir com a escut d'armes de la Vella Àustria al costat de l'escut el 1360.
Bandera de Caríntia 1946 Caríntia (bandera d'estat) Camp dividit horitzontalment en tres franges de groc, vermell i blanc (bandera civil). La bandera d'estat afegeix l'escut d'armes al centre. Dividit verticalment per la meitat, l'esquerra amb tres lleons passants de sable, armats i lampassats de gules sobre camp d'or; a la dreta una faixa d'argent sobre camp de gules.
Bandera d'Estíria 1960 Estíria (bandera d'estat) Camp dividit horitzontalment de blanc i verd (bandera civil). La bandera d'estat afegeix l'escut d'armes al centre. Establert el 1926 i format per la pantera d'Estíria rampant d'argent i armada de gules que escup foc sobre camp de sinople. La pantera ja es troba en un segell ducal d'Ottokar del segle XII. Probablement va ser pensat com un tret distintiu del llinatge Babenberg.
Bandera de Salzburg 16 febrer 1921 Salzburg (bandera d'estat) Camp dividit horitzontalment de vermell i blanc (bandera civil). La bandera d'estat afegeix l'escut d'armes al centre. Dividit verticalment per la meitat, l'esquerra amb un lleó de sable, armat i lampassat de gules sobre camp d'or; a la dreta una faixa d'argent sobre camp de gules. Coronat per la corona de l'Arxiducat d'Àustria.
Bandera del Tirol 10 març 1949 Tirol (bandera d'estat) Camp dividit horitzontalment de blanc i vermell (bandera civil). La bandera d'estat afegeix l'escut d'armes al centre. Aquest carrega una àliga coronada de gules amb el bec, les urpes i dues franges trevolades d'or. S'utilitza com a símbol de la regió des de principis del segle XIII. L'escut en la seva forma actual es va concedir l'any 1946 i està regulat per llei.[1]
Bandera de Viena 1946 Viena (bandera d'estat) Camp dividit horitzontalment de vermell i blanc (bandera civil). La bandera d'estat afegeix l'escussó de l'escut d'armes al centre, una creu d'argent sobre camp de gules.
Bandera de Vorarlberg Vorarlberg (bandera d'estat) Camp dividit horitzontalment de vermell i blanc (bandera civil). La bandera d'estat afegeix l'escut d'armes al centre, el qual es remunta als comtes de Montfort. És l'únic escut d'un estat federal austríac en el qual no apareix cap animal heràldic (a Viena, però, només s'utilitza l'escussó a la bandera).

Militars[modifica]

Personals[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Estàndard de general de les forces armades austríaques Estàndard de general Camp blanc amb l'escut d'armes d'Àustria al centre i una bordura dentada de vermell i blanc.
Gallardet de comandant de les forces armades austríaques Gallardet de comandant Mateix disseny que la bandera nacional però el gallerdet acaba en dues cues.
Gallardet d'oficial de les forces armades austríaques Gallardet d'oficial Mateix disseny que la bandera nacional.

Organitzacions polítiques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del Partit Popular d'Àustria 2022-avui dia Partit Popular d'Àustria Tres franges horitzontals de blau cel, blanc i blau cel amb el nom del partit en negre a la franja central.
Bandera del Partit Popular d'Àustria 2022-avui dia NEOS – La Nova Austria i Fòrum Liberal Camp magenta amb el nom del partit en blanc al centre.
Bandera del Moviment identitari Àustria 2012-avui dia Moviment identitari Àustria Camp groc amb el símbol del partit en negre al centre.
Bandera de l'Aliança Negra-Groga 2004-avui dia Aliança Negra-Groga Dues franges d'igual amplada, negre la superior i groga la inferior. Es tracta de la bandera històrica de l'imperi Habsburg.
Bandera del Partit de la Llibertat d'Àustria 1999-avui dia Partit de la Llibertat d'Àustria Camp blanc i blau amb les sigles del partit al centre.
Bandera dels Verds d'Àustria 1999-avui dia Els Verds Camp verd amb les sigles i el nom del partit al centre.
Bandera del Partit Socialdemòcrata d'Àustria 1945-avui dia Partit Socialdemòcrata d'Àustria Camp vermell amb el cercle antifeixista de les Tres fletxes en blanc al centre.

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del Front Patriòtic 1933-1938 Front Patriòtic Bandera nacional austríaca amb una creu potençada al centre i un xebró verd al costat del pal.
Bandera de l'Ostmärkische Sturmscharen 1930-1936 Ostmärkische Sturmscharen Bandera nacional austríaca amb el símbol de l'organització paramilitar al centre, un rombe negre amb un estaurograma vermell.

Navilieres[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Emblema de la Lloyd austríaca 1829–1993 Lloyd austríaca Una àncora coronada amb les inicials L i A a cada banda, sota de tot una cinta amb la paraula "VORWAERTS".
Bandera de la Donau-Dampfschiffahrts-Gesellschaft 1833-1921 Donau-Dampfschiffahrts-Gesellschaft Bandera nacional austríaca amb una àncora groga envoltada per les inicials de la companyia "D.D.S.G."
Bandera de la Cosulich Società Triestina di Navigazione 1889–1919 Cosulich Società Triestina di Navigazione
Bandera de la Cosulich Società Triestina di Navigazione 1919-1932 Cosulich Società Triestina di Navigazione

Clubs nàutics[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Banderí del Segelclub Mattsee 1950-avui dia Segelclub Mattsee[2]
Banderí de l'Union-Yacht-Club Attersee 1886-avui dia Union-Yacht-Club Attersee[3]

Referències[modifica]

  1. «Gesetz vom 17. Mai 2006 über die Führung und Verwendung des Landeswappens (Tiroler Landeswappengesetz)». Landesgesetzblatt für Tirol. Arxivat de l'original el 9 novembre 2007. [Consulta: 21 març 2024].
  2. «SCM – der Club». Segelclub Mattsee llengua=alemany. [Consulta: 26 març 2024].
  3. «Union-Yacht-Club Attersee» (en alemany). Union-Yacht-Club Attersee. [Consulta: 26 març 2024].