MELiSSA (Agència Espacial Europea)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

L'acrònim de MELiSSA ve de 'Micro-Ecological Life Support System Alternative' (que en català significa Sistema Alternatiu de Suport de Vida Micro-Ecològic) i és un programa de desenvolupament d'un ecosistema basat en plantes microbiològiques i horticulturals. El sistema està previst per ser utilitzat per a la regeneració de sistemes de suport de vida per les missions espacials de llarga durada a les bases lunars o vols a Mart.

La base del MELiSSA és el tractament, recuperació i reciclatge de biomassa comestible, aigua i oxigen a partir de les deixalles humans i el diòxid de carboni. Les avançades tecnologies que s'han desenvolupat per superar els nombrosos reptes tècnics són substancials. Moltes d'aquestes solucions tenen un impacte directe i presenten solucions als problemes ambientals en la Terra. Els exemples inclouen: optimització dels sistemes de tractament d'aigües, sistemes avançats d'aigües residuals, reciclatge de residus, creixement del cultiu controlat, etc.


El projecte MELiSSA és dirigit pel Thermal and Environmental Control Section (TEC-MCT) de l'ESTEC que forma part de l'ESA. El projecte es basa en un programa de desenvolupament col·laboratiu amb nou socis i un seguit de subcontractistes de suport. Les organitzacions associades a l'ESA en el Memorandum Of Understanding del MELiSSA són:
- el centre d'investigació de SCK•CEN a Mol, Bèlgica;
- Centre tecnològic VITO també a Mol;
- Universitat Autònoma de Barcelona a Barcelona, Catalunya;
- Universitat de Mons, Bèlgica;
- la Universitat de Guelph a Guelph, Canadà,
- Universitat Blaise Pascal a Clermont-Ferrand, França;
- Enginyeria SHERPA a Paris, França;
- IPStar B.V. als Països Baixos.

Actualment, existeixen diverses tecnologies que ofereixen aplicacions que es poden classificar en:

- Tecnologia de Reciclatge de l'Aigua (aigua grisa, groga i negra)
- Tecnologia de Degradació de residus i fibra
- Tecnologia de Regeneració de l'Aire
- Tecnologia Sensorial Biològica


La compilació de les tecnologies del MELiSSA segueix sent un treball en progrés. Com la investigació i el desenvolupament continua, més tecnologies estaran disponibles també cara a la comercialització.

En general, totes les tecnologies del MELISSA són considerades a ser tecnologies netes i poden ser aplicades per a les plantes de tractament de l'aigua, unitats de tractament d'orina, granges de vida (tractament dels purins) i avions.

IPStar BV és responsable de les activitats de transferència tecnològica relacionades amb el consorci MELiSSA.

Enllaços externs[modifica]