Ma Jun

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
per l'ambientalista del mateix nom, vegeu Ma Jun (ambientalista)
Ma Jun
Xinès tradicional: 馬鈞
Xinès simplificat: 马钧
Mandarí
Wade-Giles: Ma Chün
En aquest nom xinès el cognom és Ma.

Ma Jun (fl. 220–265 EC),[1] nom estilitzat Deheng (徳衡), va ser un enginyer mecànic i un oficial governamental durant el període dels Tres Regnes de la història xinesa. El seu invent més notable va ser el del Carruatge Apuntant al Sud, un vehicle de brúixola direccional el qual en realitat no tenia de funció magnètica, però va ser fet funcionar per l'ús d'engranatges diferencial (el qual aplica la mateixa quantitat de parell per conduir les rodes que giren a velocitats diferents).[2] És a causa d'aquest dispositiu revolucionari (i altres assoliments) que Ma juny és conegut com un dels més brillants enginyers mecànics i inventors del seu temps (juntament amb Zhang Heng d'inicis de la Dinastia Han Oriental). El dispositiu va estar reinventat per molts després de Ma Jun, incloent el matemàtic i astrònom Zu Chongzhi (429-500 EC). En els posteriors períodes dinàstics de la baixa edat mitjana, el Carruatge Apuntant al Sud de Ma Jun va ser combinat en un sol dispositiu amb l'hodòmetre de mesurament de distància.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Segons el seu amic, poeta contemporani i filòsof Fu Xuan (217-278 EC), Ma Jun va nàixer a Fufeng, situat a la vall del riu Wei entre Wugong i Baoji.[3] En la seva joventut Ma Jun va viatjar per tot l'actual Província de Henan, i va obtenir un títol literari menor, o bo shi.[3] Tot i aquest grau, Ma Jun va ser relativament pobre durant la seva joventut, però, va trobar la manera d'obtenir reconeixement mitjançant l'ús del seu geni natural a la creació d'artefactes mecànics i invents.

Ma Jun d'alguna manera va ser un distingit oficial servint a l'estat del nord de Wei, convertint-se en Assessor del Revisar de les Polítiques (Ji Shi Zhong).[2] Ma Jun una vegada va supervisar la construcció del palau de Chong Hua, sota les ordres de l'Emperador Ming de Wei, Cao Rui. Ma Jun era ben conegut a Cao Wei com un dissenyador molt talentós d'armes i certs tipus d'artefactes, i va ser elogiat especialment per Fu Xuan en un assaig d'aquest. Fu Xuan assenyalà que Ma Jun no era el millor orador o un mestre de la retòrica, i tenia problemes per transmetre les seves idees als altres amb la seva personalitat una mica introvertida. Això no obstant, es va guanyar la fama per la seva genialitat en la mecànica, i és universalment considerat com un dels més grans enginyers mecànics de l'antiga Xina.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Anotacions[modifica | modifica el codi]

  1. Day & McNeil, 461.
  2. 2,0 2,1 Needham, Volum 4, Part 2, 40.
  3. 3,0 3,1 Needham, Volum 4, Part 2, 39.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Day, Lance and Ian McNeil. (1996). Biographical Dictionary of the History of Technology. New York: Routledge. ISBN 0415060427.
  • Needham, Joseph (1986). Science and Civilization in China: Volume 4, Part 2. Taipei: Caves Books, Ltd.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]