Zhong Yao

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom xinès, el cognom és Zhong.
Infotaula de personaZhong Yao

Modifica el valor a Wikidata
Nom pòstum成侯 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement151 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Changge (Xina) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort230 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (78/79 anys)
Luoyang (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicXinesos han Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióoficial, cal·lígraf Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeZhang Changpu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsZhong Yu (en) Tradueix, Zhong Hui Modifica el valor a Wikidata
PareZhong Di (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Zhong Yao[1] (151–230)[2] fou un cal·lígraf i polític xinès de Cao Wei durant els períodes de la tardana dinastia Han Oriental i els Tres Regnes de la història xinesa. Va nàixer en l'actual Xuchang, Henan; fou gran administrador de Chang'an.

Després de la mort de Cao Pi i l'ascensió al tron de Cao Rui, Zhong Yao fou nomenat gran tutor de Wei en el 226. Com a deixeble de Cai Yong, un famós cal·lígraf, ell també va contribuir al desenvolupament de l'escriptura estàndard (kaishu), i és conegut com el "pare de l'escriptura estàndard". Els seus treballs més famosos són el Xuānshì Biǎo (宣示表), el Jiànjìzhí Biǎo (薦季直表), i el Lìmìng Biǎo (力命表), el qual va sobreviure en còpies manuscrites, incloent-n'hi una de Wang Xizhi. Qiú Xīguī (2000, p. 143) descriu l'escriptura del Xuānshì Biǎo de Zhong com:

"…clarament provinent de la matriu del primer període de l'escriptura semicursiva. Si s'escrigués la varietat escrita i ordenada dels inicis de l'escriptura semicursiva d'una manera més digna i s'hi utilitzés constantment la tècnica de la pausa (dùn, usada per a reforçar el principi o el final d'una pinzellada) en acabar els traços horitzontals, una pràctica que ja apareix en els inicis de l'escriptura semicursiva, i a més es fes el traç caient cap a la dreta amb peu gruix, el resultat seria un estil de cal·ligrafia com el del “Xuān shì Biǎo"".

El fill de Zhong Yao, Zhong Hui, fou també cal·lígraf i un general de Cao Wei, que va conquerir Shu Han juntament amb Deng Ai.

Família[modifica]

Vegeu també[modifica]

Anotacions[modifica]

  1. El nom és també de vegades traduït com Zhōng Yóu en pinyin, perquè el 2n caràcter ha tingut històricament diverses pronunciacions. En la traducció a l'anglès de Norman & Mattos del Qiu Xigui (2000), per exemple, és donat Zhōng Yóu. Això no obstant, segons l'entrada del caràcter a l'Hanyu Da Zidian (pàg.1.436), aquest és pronunciat yáo en noms, i això dona suport a l'entrada Wiki de Zhong Yao.
  2. De Crespigny, pàg. 1.134.

Referències[modifica]

  • de Crespigny, Rafe. A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill, 2007. ISBN 978-90-04-15605-0. 
  • 漢語大字典. Hànyǔ Dàzìdiǎn, 1992. 湖北辭書出版社和四川辭書出版社 Húbĕi Cishu Chūbǎnshè i Sìchuān Cishu Chūbǎnshè; l'edició taiwanesa (caràcters tradicionals) citada ací és del 建宏出版社 Jiànhóng Publ. in Taipei; ISBN 957-813-478-9.
  • Qiú Xīguī (2000). Chinese Writing. Traducció a l'anglès del 文字學概論 de Mattos and Norman. Early China Special Monograph Series No. 4. Berkeley: The Society for the Study of Early China and the Institute of East Asian Studies, Universitat de Califòrnia, Berkeley. ISBN 1-55729-071-7.
  • Wang, Yuchi, "Zhong Yao" Arxivat 2007-09-29 a Wayback Machine.. Encyclopedia of China (Edició d'Arts), 1a ed.