Magnolia (gènere)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula taxonòmicaMagnolia
Magnolia wieseneri.jpg
Magnolia x wieseneri
Planta
Tipus de fruit follicetum
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMagnoliales
FamíliaMagnoliaceae
GènereMagnolia
L.
Modifica dades a Wikidata

Magnòlia (Magnolia) és un gran gènere de plantes amb flors que compta amb unes 210 espècies. Magnolia grandiflora és la magnòlia per excel·lència [1] dins la subclasse Magnolioideae de la família Magnoliaceae. El gènere rep aquest nom en honor del botànic Pierre Magnol. Aquest gènere té una distribució disjunta, amb un centre principal a l'est i sud-est d'Àsia i un centre secundari a l'est de Nord-amèrica, les Antilles occidentals i algunes espècies a Amèrica del Sud.

Magnolia és un gènere antic. Va evolucionar abans que apareguessin les abelles i les flors s'adapten a la pol·linització per coleòpters. Per això els carpels de les flors de Magnolia són resistents a les mossegades d'aquests insectes. Espècies fòssils de M. acuminata daten de fa 20 milions d'anys, i plantes de la família Magnoliaceae daten de fa 95 milions d'anys. Un altre aspecte primitiu de les magnòlies és el de no tenir diferenciats els sèpals dels pètals.

El gènere Magnolia té interès en jardineria i se n'han fet híbrids amb molt d'èxit. A algunes parts del Japó es fan servir les fulles de magnòlies com plats per menjar.

Com a medicinal M. officinalis s'ha fet servir en la medicina xinesa tradicional. L'escorça conté compostos polifenòlics d'interès en el tractament de l'ansietat. L'escorça també s'usa en pastes dentifrícies contra la càries i la peridontitis dental.[2][3]

Algunes espècies[modifica]

Subgènere Magnolia[modifica]

anteres obertes a la cara frontalde la flor. Arbres decidus o de fulla persistent. Flors que apareixen després de les fulles:
Magnolia grandiflora flor

Secció Magnolia[modifica]

Secció Gwillimia[modifica]

Subsecció Gwillimia[modifica]
Subsecció Blumiana[modifica]

Secció Talauma[modifica]

Subsecció Talauma[modifica]
Subsecció Dugandiodendron[modifica]
Subsecció Cubenses[modifica]

Secció Manglietia[modifica]

Secció Kmeria[modifica]

Secció Rhytidospermum[modifica]

Subsecció Rhytidospermum[modifica]
Subsecció Oyama[modifica]

Secció Auriculata[modifica]

Secció Macrophylla[modifica]

Subgènere Yulania[modifica]

anteres obertes pels costats. Caducifolis.

Secció Yulania[modifica]

Subsecció Yulania[modifica]
Subsecció Tulipastrum[modifica]

Secció Michelia[modifica]

Subsecció Michelia[modifica]
Subsecció Elmerrillia[modifica]
Subsecció Maingola[modifica]
Subsecció Aromadendron[modifica]

Subgènere Gynopodium[modifica]

Secció Gynopodium[modifica]

Secció Manglietiastrum[modifica]

Referències[modifica]

  1. El nombre d'espècies del gènere Magnolia és depenent del punt de vista dels especialistes. La recent recerca molecular i la morfologia mostra que els gèneres anteriors Talauma, Dugandiodendron, Manglietia, Michelia, Elmerrillia, Kmeria, Parakmeria, Pachylarnax (i un petit nombre de gèneres monoespecífics) dins el gènere, Magnolia s.l. (s.l. = sensu lato: 'en sentit ampli', oposats a s.s. = sensu stricto: 'en sentit estricte'). El gènere Magnolia s.s. conté unes 120 espècies.
  2. Greenberg, Michael «Compressed mints and chewing gum containing magnolia bark extract are effective against bacteria responsible for oral malodor.». J Agric Food Chem., 55, 23, 2007 November 14 Epub 2007 October 20, pàg. 9465–9. DOI: 10.1021/jf072122h. PMID: 17949053 : 17949053.
  3. «Antimicrobial activity of magnolol and honokiol against periodontopathic microorganisms.». Planta Med.;():, 64, 4, 1998 May, pàg. 367–9. PMID: 9619121 : 9619121.

Enllaços externs[modifica]