Manifest de l'Organització per a l'Extermini dels Homes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Manifest SCUM)
Infotaula documentManifest de l'Organització per a l'Extermini dels Homes
SCUM Manifesto (Society for Cutting Up Men Manifesto) Modifica el valor a Wikidata
Tipusmanifest i obra escrita Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Gènere artísticnarració Modifica el valor a Wikidata
Temafeminisme radical Modifica el valor a Wikidata
Publicació1967 Modifica el valor a Wikidata
AutorValerie Solanas Modifica el valor a Wikidata

El Manifest de l'Organització per a l'Extermini dels Homes (en anglès: Society for Cutting Up Men Manifesto o S.C.U.M. Manifesto)[1] és un manifest provocador i satíric escrit el 1967 per l'artista i escriptora estatunidenca Valerie Solanas (1936-1988) en plena era de la cultura pop art, que la mateixa autora en distribuïa còpies autoeditades pels carrers de Nova York abans que l'editor Maurice Girodias rescatés el text a l'editorial Olympia Press.[2]

En ell, l'artista experimenta amb el llenguatge literari per a crear un document de contingut feminista radical, misàndric i freudià, que busca fomentar el debat i la crítica davant sentències similars contra les dones divulgades al llarg de la història. Aquest manifest ha tingut una forta influència en altres artistes contemporanis i subversius, com el moviment punk, transfeminista i queer entre d'altres.[3] L'any 2020 el llibre va aparèixer traduït al català de la mà de Virus Editorial.[4]

« ... el que alliberarà les dones del control masculí, per tant, és l'eliminació total del sistema laboral i monetari, no la conquesta de la paritat econòmica amb els homes dins del sistema. »
— Valerie Solanas

La formació musical alemanya de punk Big in Japan va inspirar-se en aquest manifest per a la cançó «Society for Cutting Up Men» així com ho feu el grup de rap Los Chikos del Maíz en la cançó «Valerie Solanas (Stop making stupid people famous)».[5]

Referències[modifica]

  1. El mot scum fa referència a l'escuma que es forma a la mar o a les sopes en bullir, per exemple, on suren les porqueries, per a netejar el líquid. També existeix en anglès l'expressió scum of the earth per a parlar dels residus o escòries de la societat.
  2. Aguilar, Andrea. «Valerie Solanas, algo más que la mujer que disparó a Warhol» (en castellà), 20-01-2021. [Consulta: 1r abril 2022].
  3. Puig i Sedano, Xavier. «Manifest SCUM: l'opuscle del feminisme radical». El Temps, 29-12-2020. [Consulta: 1r abril 2022].
  4. «Manifest SCUM - Text en PDF». [Consulta: 5 novembre 2020].
  5. «Los Chikos del Maíz critican la tontería de las redes sociales en Valerie Solanas (Stop Making Stupid People Famous)». Europa Press, 01-03-2019. [Consulta: 1r abril 2022].