Mantega de cacauet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mantega de cacauet.

La mantega de cacauet és un aliment fet a base de cacauets torrats i molts.[1] En general, a més, se salen, i a vegades s'endolceixen amb sucre.[2]

Història[modifica]

El 1890 George A. Bayle Jr., començà a vendre pasta de cacauet molt com un substitut proteic per a persones sense dents. El 1893, el doctor John Harvey Kellogg s'inventà una varietat primerenca de la mantega de cacauet a Battle Creek (Michigan). Kellogg, juntament amb el seu germà W.K. Kellogg patentà el procés per a fer mantega de cacauet el 1895, tot i que emprava cacauets fets al vapor, no pas torrats.

EL 1922, Joseph L. Rosefield desenvolupà la mantega de cacauet moderna aconseguida a base de moldre més finament, hidrogenar i un sistema per a evitar que l'oli se separés de la pasta. Així s'obtingué una textura cremosa, per contrast amb l'anterior que era més aviat rugosa.

Presentació[modifica]

En general es menja amb pa, empastifant-la sobre llesques. Als Estats Units és sovint barrejada amb melmelada per formar el típic entrepà de peanut butter and jelly. Als Països Baixos serveix sovint de base per a adherir-hi petites partícules sòlides, siguin de fruita (esp. plàtan) o de xocolata (hagel).

Vegeu també[modifica]

pasta de sèsam

Nom i curiositats[modifica]

Encara que en general el producte és conegut com a mantega, en neerlandès s'anomena formatge de cacauet (Pindakaas).

La mantega de cacauet és un esquer millor que el formatge o la carn a l'hora d'atrapar ratolins. No sols perquè aquests animals hi mostrin preferència, sinó perquè la textura enganxifosa de la mantega redueix les possibilitats dels ratolins d'endur-se l'esquer sense ser agafats.

Referències[modifica]

  1. «The History of Peanut Butter». HUffington Post, 2012 [Consulta: 29 novembre 2017].
  2. «Sugar In Peanut Butter: What Type Of Sugar Are You Eating?». Huffington Post, 2015 [Consulta: 29 novembre 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mantega de cacauet