Vés al contingut

Manu Ortega

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaManu Ortega

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Manuel Ortega Santos Modifica el valor a Wikidata
30 abril 1971 Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Bilbao (Biscaia) Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Kassel (1993–1993)
Universitat del País Basc
Universitat de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballIl·lustració, còmic i disseny del llibre Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióil·lustrador, animador, dissenyador, dibuixant de còmics, autor de còmic, guionista de còmics, creador de còmics Modifica el valor a Wikidata
GènereIl·lustració Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webmanu-ortega.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: manuel.ortega.3382 Twitter (X): manugarabatos Instagram: manugarabatos LinkedIn: manuortegailustra Youtube: UClc7ojk5GJd3NnByvUDotiw Flickr: manu-ortega Goodreads author: 4627506 Modifica el valor a Wikidata

Manu Ortega (Bilbao, 30 d'abril de 1971) Manuel Ortega Santos, es un il·lustrador, dissenyador i animador audiovisual.

Biografia

[modifica]

Va estudiar Belles arts a la Universitat de Salamanca a la Bilbao i a Kassel, Alemanya.[cal citació]

De vocació primerenca, "recorda haver dibuixat el seu primer còmic «amb cinc anys, quan gairebé no sabia escriure». Il·lustrador de nombrosos llibres escolars d'editorials com Elkar, troba la llibertat en el còmic, amb guions en els quals «treballo amb el que em trobo en el meu dia a dia: sentiments, dubtes, pors,...»".[1]

Exposicions

[modifica]

Ha format part d'exposicions col·lectives en: Euskomik: Euskal komikia, 28º Saló internacional del Còmic de Barcelona (2010), Selecció d'autors del Balanzín, XX Saló de Còmic de Moscou (2009), Retrospectiva de la revista Ipurbeltz,[2]

Amb la Direcció general de Belles arts i Béns Culturals del MECD, l'Adreça de Relacions Culturals i Científiques de AECID i el Injuve ha exposat en:

  • Àfrica: Còmic 10+10,[3] Museu Nacional de Nairobi, Kenya (2012), IV Festival Internacional de Novel·la Gràfica d'Alger, Algèria (2011), VI Jornades Culturals Hispà-tunecinas, Tunísia (2011), Centre Cultural Oumarou Ganda de Niamey, Níger (2011), ÁfricaCrea al Centre d'Art Contemporani de Yaoundé, Camerun (2010), Abuja a Nigèria (2010) o Malabo i Bata a Guinea Equatorial (2009).[cal citació]
  • A Amèrica Llatina: Centre Cultural Recoleta de Buenos Aires (2001), els Centres Culturals d'Espanya (2002) a Santiago de Xile, Lima i Paraguai i els Instituts de Cultura Hispànica a Nicaragua (2003), Hondures (2003) i Guatemala[4] (2002).

Còmics

[modifica]

De "dibuix àgil i expressiu adornat a vegades de vius colors" ha evolucionat de processos més artesanals a incorporar eines digitals, incursionando igualment en l'animació digital o en suports més actuals com el webcómic.[5][6]

Amb guions propis i aliens, ha il·lustrat:

  • De amor, de locura y de muerte, contes d'H. Quiroga, guió de Luciano Saracino, La Resistencia, Dibbuks, 2016.
  • Actividad extraescolar, guió de Josep Busquet, webcómic, des 2016.
  • De colores, guió d'Infame & Co, El Balanzín 10, Saló del Còmic i Manga de Getxo i Assoc. Professional d'Il·lustradors d'Euskadi - Euskal Irudigileak, 2014.
  • Zatoz nirekin, guió de Patxi Zubizarreta, Xabiroi, Ikastolen Elkartea, 2014.
  • Haizea, tira còmica per a la revista Xabiroi, Ikastolen Elkartea, des 2005.
  • Mario, Revista Replika 9, 2012.
  • Irribarre beltza, guió de Patxi Zubizarreta, Xabiroi, Ikastolen Elkartea, 2011.
  • Mario, El Balanzín 7, Saló del Còmic i Manga de Getxo i Assoc. Professional d'Il·lustradors d'Euskadi - Euskal Irudigileak, 2011.
  • De amor, de locura y de muerte, contes d'H. Quiroga, guió de Luciano Saracino, Pictus, 2011.
  • Maletas, Revista Replika 5, 2010.
  • Emakume sugearen misterioa (El misteri de la dona serp), guió de Patxi Zubizarreta, Xabiroi especial, Ikastolen Elkartea, 2009.
  • Maletas, El Balanzín 5, Saló del Còmic i Manga de Getxo i Assoc. Professional d'Il·lustradors d'Euskadi - Euskal Irudigileak, 2009.
  • Alas, publicació de l'Aj. de Calvià, 2009.
  • Sara, Comic Road nº 1, webcómic colombià, 2009.
  • Caín, Dos Veces Breve, Ariadna Editorial, 2008.
  • De cómo leer tebeos me hace feliz… El Balanzín 4, Saló del Còmic i Manga de Getxo i Assoc. Professional d'Il·lustradors d'Euskadi - Euskal Irudigileak,2008.
  • Piitendele…, guió de Joxean Sagastizabal, Xabiroi especial, Ikastolen Elkartea, 2008.
  • León, revista de contingut social Pensar i Fer, editada pel Club Esportiu Barracas Arxivat 2017-06-10 a Wayback Machine., Argentina, 2007.
  • Ustekabeko oporrak (Vacances inesperades), guió d'Arantxa Iturbe, Xabiroi especial, Ikastolen Elkartea, 2007.
  • Sara, El Balanzín 3, Saló del Còmic i Manga de Getxo i Assoc. Professional d'Il·lustradors d'Euskadi - Euskal Irudigileak, 2007.
  • Historias del Olvido, El País de Nomeacuerdo.[7] Part I, L. Saracino y J. de Isusi, Dolmen, 2007.
  • Nork maite du Noraren amona?, guió d'Arantxa Iturbe, Xabiroi[8] especial, Ikastolen Elkartea, 2006.
  • Anne, El Balanzín 1, Saló del Còmic i Manga de Getxo i Assoc. Professional d'Il·lustradors d'Euskadi - Euskal Irudigileak, 2005.
  • Viñetas desde o Atlántico, IV Festival de la Historieta d'A Coruña, 2001.
  • Ametz eta munstroa, cómic per a la revista Ipurbeltz, Erein, de 1998 a 2008.

Reconeixements

[modifica]

El seu treball està inclòs en Komik 10,[9] guia del còmic basc dels últims deu anys editada per l'Ajuntament de Sant Sebastià, així com en el monogràfic sobre el còmic basc de la revista Erlea publicada per la Reial Acadèmia de la Llengua Basca, Euskaltzaindia.[10] Va ser inclòs igualment en la selecció de l'especial d'Euskadi de Dos veces breve (2008), com a part de "la vena més intimista del còmic a Euskadi" i en Irudika (2010), el primer catàleg d'il·lustradors bascos, elaborat per l'Associació Professional d'Il·lustradors d'Euskadi.[11]

Referències

[modifica]
  1. En Los cómics de Manu Ortega y Orbe, «color contra la crisis».
  2. El Salón del Cómic de Getxo homenajea este año al dibujante Carlos Giménez y a la revista Ipurbeltz.
  3. El cómic de España y Kenia se dan la mano en Nairobi.
  4. "El dia de la inauguració va estar present Manuel Ortega, guanyador del segon lloc en la categoria de Còmic d'aquest certamen, que a més ofereix un taller a il·lustradors guatemalencs" en Continúa la exposición de cómic e ilustración.
  5. En nota de premsa de les VI Jornades del Còmic de Sant Sebastià en Euskadi Fantastikoa V.
  6. "Al costat del il·lustrador Manu Ortega (també amb alguna incursió en la historieta infantil), Busquet ha iniciat el 2016 Actividad extraescolar, que presenta historietes curtes sobre la relació entre pares i els seus fills de curta edat, inspirades en les experiències reals de tots dos autors" en Webcómics en España hoy: breve guía de campo Arxivat 2017-02-11 a Wayback Machine. de José Antonio Serrano.
  7. Vidas cruzadas: Dibujantes de reconocida trayectoria se reúnen en 'Historia del olvido', una obra coral sobre el mal de Alzheimer. El Correo, 20.10.2007.
  8. "Marrazkien eta istorioen kalitatea zaintze aldera, proiektuak goi mailako profesionalak batu ditu: Manu Ortega..." en Paperezko apustua (Apuesta de papel) en El País, 21.11.2005.
  9. Lo mejor del cómic vasco del siglo XXI.
  10. "La revista cultural Erlea, publicada íntegrament en euskera per la Reial Acadèmia de la Llengua Basca, Euskaltzaindia, i dirigida per l'escriptor Bernardo Atxaga, dedica el seu cinquè número al còmic fet a Euskal Herria..." en Erlea dedica su revista al cómic vasco.
  11. En nota de premsa del llançament de Dos Veces Breve especial Euskadi n° 17.

Enllaços externs

[modifica]