Manuel Cazador i López

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaManuel Cazador i López
Biografia
Naixement1874 Modifica el valor a Wikidata
Torrent de Cinca (província d'Osca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1956 Modifica el valor a Wikidata (81/82 anys)
Sant Julià de Vilatorta
Activitat
OcupacióSacerdot, meteoròleg, astrònom i agrònom

Manuel Cazador i López (Torrent de Cinca, 1874Sant Julià de Vilatorta, 1956) fou un sacerdot, meteoròleg, astrònom i agrònom. Estudià a l'Escola dels Pares Escolapis de Fraga, i amb 14 anys entrà a la congregació religiosa dels fills de la Sagrada Família. El 19 de març de 1889 es va posar l'hàbit religiós i el 30 de juny de 1897 el van destinar al Col·legi d'Orfes de Sant Julià. El 1899 el bisbe Torres i Bages el va ordenar sacerdot en el mateix col·legi on va residir quasi tota la seva vida.

Va estudiar agronomia a la Granja Experimental de Barcelona amb el professor Hermenegildo Gorría. També va estudiar física i química a la Universitat de Barcelona i astronomia a l'Escola de Nàutica de la mateixa ciutat. L'any 1897 fundà l'Observatori Meteorològic del Col·legi Granja de Vilatorta. Les dades meteorològiques que s'hi obtenien es telegrafiaven diàriament a l'Observatori Fabra de Barcelona i més endavant es radiaven pel servei meteorològic de Ràdio Barcelona. Va participar en el treball del Dr. Eduard Fontserè, director del Servei Meteorològic de Catalunya, titulat L'anomalia tèrmica de la plana de Vic (1937), on s'estudia la inversió tèrmica a la plana de Vic. Junt amb altres observadors, el pare Cazador hi va col·laborar aportant dades de l'observatori de Sant Julià.

Amb motiu de l'eclipsi total de Sol del 1905, el pare Ricard Cirera, director de l'Observatori de l'Ebre, després de visitar l'observatori dirigit per Cazador a Sant Julià, s'hi referia en aquests termes: «Entre les observacions rebudes del lloc on l'eclipsi de Sol no fou total, cal destacar les del Pare Cazador O.S.F. del col·legi de Sant Julià. L'esmentat Pare posseeix, al col·legi, un observatori permanent que vàrem tenir el gust de visitar fa alguns anys podent apreciar la cura i dedicació amb què el Pare Cazador verifica les seves observacions. La corba feta amb dades actinomètriques que tenim a la vista, s'assembla molt a l'obtinguda al nostre observatori de l'Ebre. El termòmetre va baixar uns 4 °C a l'ombra, una mica més que a Tortosa, potser per estar situat en un punt més elevat. Les observacions estan molt ben presentades i podem estudiar-les i comparar-les amb les nostres. És per això que estem agraïts d'una manera especial al Pare Cazador».

Va construir un aparell receptor de ràdio, i va esdevenir així, juntament amb Josep Pratdesaba, un dels primers a Espanya a captar els senyals horaris que la Torre Eiffel transmetia radiotelegràficament cada dia a les 23:45 h. Cazador va fer experiments agronòmics per millorar l'agricultura d'Osona. Va fer proves amb diversos fertilitzants per tal d'incrementar la productivitat dels conreus; va introduir la patata anomenada «de Burgos» a la comarca; hi introduí també les gallines de la raça del Prat i els conills de la raça Normandia, i va experimentar amb les incubadores pels pollets, canviant el carbó pel gas acetilè. Impartí classes de matemàtiques, ciències naturals, francès i alemany al Col·legi d'Orfes de Sant Julià, on va bastir un museu on s'exhibien, a banda de col·leccions naturalistes, un gran conjunt d'objectes curiosos.

Bibliografia[modifica]

  • Bernat, Pasqual. Científics d'Osona. Diccionari històric i biobibliogràfic dels científics nascuts o vinculats a Osona. Vic, Patronat d'Estudis Osonencs, 2010, Osona a la Butxaca, 28

Enllaços externs[modifica]