Maria Gabriela d'Itàlia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Gabriela d'Itàlia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(it) Maria Gabriella Giuseppa Aldegonda Adelaide Margherita Ludovica Felicita Gennara di Savoia Modifica el valor a Wikidata
24 febrer 1940 Modifica el valor a Wikidata (84 anys)
Nàpols (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola del Louvre
Universitat de Ginebra Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriadora Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Savoia Modifica el valor a Wikidata
CònjugeRobert Zellinger de Balkany Modifica el valor a Wikidata
FillsMarie Elisabeth Zellinger de Balkany (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesHumbert II d'Itàlia Modifica el valor a Wikidata  i Maria Josep de Bèlgica Modifica el valor a Wikidata
GermansVíctor Manuel d'Itàlia, Maria Pia d'Itàlia i Maria Beatriu d'Itàlia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Maria Gabriela d'Itàlia (Nàpols, 1940). Princesa d'Itàlia de la Casa de Savoia amb l'inherent tractament d'altesa reial. Durant la dècada de 1950, Maria Gabriela esdevingué un paradigma de bellesa entre les famílies reials europees.

Nascuda a Nàpols el dia 24 de febrer de l'any 1940, és filla del rei Humbert II d'Itàlia i de la princesa Maria Josep de Bèlgica. Maria Gabriela era neta per via paterna del rei Víctor Manuel III d'Itàlia i de la princesa Helena de Montenegro i per via materna ho era del rei Albert I de Bèlgica i de la duquessa Elisabet de Baviera.

Partí des de Nàpols a l'exili portuguès d'Estoril després que un referèndum instaurés, per un escàs marge de vots, la república com a model d'estat. Maria Gabriela s'instal·là a Vil·la Savoia amb la família reial italiana al complet; aviat, però, els seus pares se separaren de fet i ella anà a Ginebra al costat de la mare.

Durant la dècada de 1950 i de 1960, Maria Gabriela esdevingué una icona de la bellesa europea. Les seves participacions en diverses celebracions de la reialesa la convertiren en una de les princeses més admirades i en una de les més seguides per la premsa rosa.

Al llarg dels últims anys de 1950 i fins ben entrat el 1961 s'especulà en diverses ocasions amb la publicació d'un hipotètic compromís matrimonial entre la princesa i el príncep Joan Carles de Borbó. És conegut el noviatge existent entre els dos princeps exiliats a Estoril per múltiples testimonis de l'entorn de la parella i també se sap que en un parell d'ocasions el general Francisco Franco frustrà l'anunci per la poca consideració que li mereixia la família reial italiana (exiliada, Humbert i Maria Josep separats, els rumors de bisexualitat d'Humbert...).

En resum, l'any 1961 s'anuncià el compromís matrimonial de Joan Carles i Sofia de Grècia i Maria Gabriela inicia una relació amb Nicolás Franco, nébot del General i fill de l'ambaixador espanyol a Lisboa.

Maria Gabriela no contragué matrimoni fins a l'any 1969 i ho feu amb un aristòcrata hongarès de nom Robert Zellinger de Balkany. El matrimoni civil se celebrà el dia 16 de juny de l'any 1969 a Saint-Mesme i el religiós cinc dies després a Eze-sur-Mer. La parella tingué una única filla:

  • Maria Elisabet Zellinger de Balkany, nascuda el 1972 a Lausana. Es casà el 2002 amb Olivier Janssens.

Maria Gabriela i Robert Zellinger se separaren el 1990. Des de llavors la princesa s'ha dedicat a l'estudi de la Casa Reial de Savoia i s'ha convertit, de la mà de la seva mare, en una de les principals expertes de la seva pròpia família.

La princesa ha participat com a assessora històrica en el rodatge de la sèrie dedicada a la vida de la princesa Mafalda d'Itàlia. També ha participat en l'elaboració de nombrosos llibres basats en la història de la Casa reial italiana, així com altres com ara: Gioielli di Casa Savoia.

L'any 2007 la casa de subhastes Sotheby's anuncià la subhasta d'un important lot de joies reials de la princesa Maria Gabriela de Savoia. La majoria de les joies provenien de l'herència de la seva mare, la princesa Maria Josep de Bèlgica. Destacades veus s'han aixecat contra Maria Gabriela per la seva inconsistència, per les crítiques que ella mateixa llançà contra el seu germà quan aquest feu una acció similar.