Maria Teresa Cybo-Malaspina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Imatge de Maria Teresa Cybo.

Maria Teresa Cybo-Malaspina ( Novellara, Ducat de Màntua 1725 - Reggio, Ducat de Mòdena 1790 ) fou una princesa italiana que fou duquessa de Massa i Carrara (1731-1790) i duquessa consort del ducat de Mòdena.

Orígens familiars[modifica | modifica el codi]

Va néixer el 29 de juny de 1725 a la ciutat de Novellera, població que en aquells moments estava situada al Ducat de Màntua, sent filla del duc Alderà I Cybo-Malaspina i Ricarda Gonzaga-Novellara. Fou néta per línia paterna de Carles II Cybo-Malaspina i Teresa Pamphili, i per línia materna de Camil III de Novellara i Matilde d'Este San Martino.

Ascens al poder[modifica | modifica el codi]

Al morir el seu pare, fet ocorregut l'agost de 1731, fou nomenada duquessa de Massa i Carrara, càrrec que va mantenir fins al final de la seva vida. Pel seu matrimoni els seus béns, però, foren incorporats al Ducat de Mòdena.

Núpcies i descendents[modifica | modifica el codi]

El 10 de novembre de 1734 es realitzà el matrimoni "per poders" a la ciutat de Massa amb el príncep Francesc de Savoia-Soissons. Aquell mateix any Francesc morí a Mannheim víctima de la sífilis, per la qual cosa el matrimoni "en persona" no s'arribà a realitzà mai i aquest enllaç no és considerat jurídic.

Es casà el 16 d'abril de 1741 a la ciutat de Massa amb el futur duc Hèrcules III d'Este, fill de Francesc III d'Este i Carlota d'Orleans. D'aquesta unió nasqueren:

Maria Teresa pel seu enllaç incorporà els seus dominis al Ducat de Mòdena, però durant el seu matrimoni no fou feliç i hagué de soportar les infidelitats del seu espòs. Al final de la seva vida es retirà a Reggio, on morí el 25 de desembre de 1790.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]Precedit per:
Alderà I Cybo-Malaspina
Duquessa de Massa i Carrara
17311790
Succeït per:
integració al Ducat de Mòdena