Marija Gimbutas

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Marija Gimbutas (1989).

Marija Biruté Alseikaité o Marija Gimbutiené, generalment coneguda com a Marija Gimbutas, és una arqueòloga americana d'origen lituà, nascuda el 23 de gener de 1921 a Vílnius i morta el 2 de febrer de 1994 a Los Angeles, Califòrnia.

Va estudiar lingüística i arqueologia a Viena i es va doctorar a Tubingen, Alemània, en 1946. Poc després emigrà als USA on durant dotze anys va treballar a la Universitat Harvard i posteriorment a la de Califòrnia-Los Angeles (UCLA university).

Entre 1967 i 1980 va excavar jaciments neolítics als Balcans, com els de Sitagroi i Akileion,. En 1974 publica The Goddesses and Gods of Old Europe (Les deesses i deus de l'antiga Europa); en 1989 The language of the Goddess (El llenguatge de la deessa), i en 1991 The Civilization of the Goddess (La civilització de la deessa), obres que es compten entre les més significatives de la seva extensa producció.

Marija Gimbutas va donar a conèixer l'existència d'una civilització anterior a l'arribada a Europa dels pobles aris o indoeuropeus, l'anomenada cultura prehistòrica de la Dea Mare, que hauria perdurat uns 25 segles. Segons ella, abans de l'arribada dels aris patriarcalistes, les cultures europées eren de caràcter matriarcal, ginocèntriques (ella en deia : gilàniques) o ginecocràtiques, articulades al voltant del culte a la Deessa mare Terra.[1]

També va teoritzar sobre l'origen dels pobles aris i la seva Urheimat o pàtria d'origen. Considerava que aquestes poblacions provenien de les estepes al nord del Mar Negre, de la cultura dels Kurgans, una mena de túmuls funeraris que s'estenen des del llac Baikal fins a la Mar Negra. La domesticació del cavall hauria estat a la base del patriarcalisme ari i hauria permès la ràpida expansió territorial d'aquells guerrers. Aquesta hipòtesi és la que sol ser més majoritariament acceptada per la comunitat arqueològica internacional entre les moltes d'altres que pretenen explicar l'origen dels aris.

L'impacte de les teories de Marija Gimbutes ha estat rotund. L'especialista en mitologia comparada Joseph Campbell va comparar-les a la descoberta de la Pedra de Rosetta i el dexiframent dels jeroglífics.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. C. Spretnak (2011). "Anatomy of a Backlash: Concerning the Work of Marija Gimbutas", The Journal of Archaeomythology, vol. 7.


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marija Gimbutas Modifica l'enllaç a Wikidata