Marjal de Peníscola

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 11:53, 5 maig 2012 amb l'última edició de EVA (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de geografia físicaMarjal de Peníscola
[[File:Ullal|300x300px|lang=ca|Imatge |class=noviewer]]
TipusÀrea protegida, marjal (fr) Tradueix i Wetland Site (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaPeníscola (Baix Maestrat) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 24′ N, 0° 24′ E / 40.4°N,0.4°E / 40.4; 0.4
Dades i xifres
Superfície105 ha
100,69592 ha Modifica el valor a Wikidata
IUCN categoria IV:Àrea d'espècies i hàbitats
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 389335 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació2001 i 2011 Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorConselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcma.gva.es… Modifica el valor a Wikidata

La Marjal de Peníscola és un paratge que ha estat considerat Lloc d'Interès Comunitari (LIC) i Microrreserva de flora del municipi de Peníscola (Baix Maestrat). Declarat per Acord de la Generalitat Valenciana el 10 de juliol de 2001.

Característiques físiques

La marjal de Peníscola està situada al límit meridional de la Plana de Vinaròs, emplaçada al seu sistema hidrogeològic, el qual està associat a l'aqüífer del Maestrat, i de tots dos reb recursos hídrics en forma subterrània.

El camí vell de Benicarló estableix l'extensió màxima assolida per la marjal en temps històrics, i tradicionalment ha dividit el secà del regadiu amb sénies. De nord a sud, l'espai aquest es coneix com la Marjal, les Marjaletes, Llandells, el Prat i l'Estany. La restinga que tancava la maresma és en recessió, almenys, des de 1935,[1] com a conseqüència de l'erosió lligada a la construcció del port de Benicarló.[2]

Es tracta d'una zona humida litoral que, malgrat la intensa pressió urbanística de l'entorn conserva en gran part les seues característiques naturals. Així i tot la captació d'aigua en la zona d'influència de la marjal ha provocat la salinització dels aqüífers i de la pròpia marjal, i l'aparició de nivells elevats de gas radó.[3]

En els darrers decennis els camps que vorejaven la marjal han retrocedit, bé per la construcció en el cas de la franja litoral, o bé per l'abandonament del cultiu de les parcel·les. Encara es mantenen petites parcel·les per a cultivar hortalisses, envoltades completament per petites sèquies denominades argires. Durant molts anys l'espai lliure de cultius s'utilitzà per a pasturar braus

Final de la sèquia Sangonera

En els anys 50 s'hi cultivà arròs. Hi ha una gran nombre de canals de drenatge entre els quals destaquen la sèquia Sangonera (la més propera a la mar, que s'estenia fins gairebé a la ratlla del terme amb Benicarló, la meitat del seu recorregut ha estat ensorrat i una altra part ha estat arranjada amb solera i talussos de formigó), la sèquia Templera, al centre, amb el major cabal des que en 1987 es va desviar la sèquia del Rei, i la sèquia del Rei (la més allunyada de la mar), els quals desguassen al sud en una sèquia comuna que porta l'aigua fins l'Ullal de l'Estany, llacuna urbana en mig d'un parc, i finalment arriba a la platga sud.

En 2006 la Confederació Hidrogràfica del Xuquer impulsà el projecte de regeneració ambiental i adequació a l’ús públic de la marjal, amb obres de regeneració dels ullals per recuperar-ne la làmina d’aigua, la neteja de la sèquia Sangonera, el desenvolupament d’un recorregut d’interpretació ambiental amb la construcció d’un mirador al costat d’un dels ullals i la recuperació de l'assegador de la Creu.

Aiguamoll

Com a conseqüència de la gran quantitat de canyís, periòdicament es pren foc a la zona, amb resultats desastrosos per a la fauna i la flora.[4]

Hàbitats i espècies a destacar

Els matollars halòfils, els prats salins mediterranis, els megaforbis higròfils i les llacunes costeres són els més abundants.

El més destacat són les poblacions de samaruc (Valencia hispanica) i de fartet (Aphanius iberus) i diverses espècies d'aus. Des de 2004, la marjal de Peníscola ha estat inclosa dins dels Plans de Recuperació del samaruc i del fartet, per evitar l’extinció d’aquestes dues espècies endèmiques. De tota manera, en els darrers anys, el samaruc i el fartet estan més amenaçats per la presència massiva de la Gambusia holbrooki, i el seu hàbitat es degrada per l'acció de la tortuga de florida (Trachemys scripta elegans), un caragol d'origen asiàtic (Melanoides tuberculata), el cranc de riu americà (Procambarus clarkii) i la carpa (Cyprinus carpio).[5]

La marjal és un dels únics llocs del món on creix l'ensopeguera Limonium cavallinesii.

Continuen nidificant-hi algunes aus com el cabusset (Tachybaptus ruficollis), l'ànec collverd (Anas platyrhynchos) i la polla d'aigua (Gallinula chloropus).[6]

Referències i notes

  1. Rosselló i Verger, Vicenç M. Les albuferes valencianes del nord. Centre d'Estudis de la Plana, 5 (gener-març 1986), pp. 25 i 28.
  2. Pardo Pascual, Josep Eliseu. La erosión antrópica en el litoral valenciano. València: Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, 1991. pp. 118-119. ISBN 84-7890-652-5.
  3. La conjunció d'aigua dolça i salada, i els procesos químics derivats, han afavorit l'increment dels nivells de radi i del gas radó en la marjal; en Cherta Val, Anna. Nivells de radó en exterior i recintes tancats a la marjal càrstica de Peníscola. Barcelona: Universitat Autònoma, 2008. 105 pp., i en Moreno, V. et al.. Resultados preliminares de los niveles de radón en la Marjal de Peñíscola. XVII Congreso Nacional de la Sociedad Española de Física Médica (Alicante, 2-5 de junio de 2009). Aquests nivells alts de radó han fet reaccionar a l'administració, tant local com autonòmica, i ha estat demanat un informe més exhaustiu als investigadors dels treballs anteriors, membres del grup de Física de les radiacions de la Universitat Autònoma de Barcelona; en Maura, J.; Sanz, N.; Roig, B. Denuncian las pretensiones de hacer transitable la Marjal. Vinaròs News, 331 (De l´1 al 14 de febrer de 2.010)
  4. El fort vent de la matinada del 28 de febrer de 2011 ajudà a la propagació del foc. Maura, Jordi. El fuego en el marjal de Peñíscola afectó a la reserva mundial de samaruc tras arrasar 25 hectáreas. Levante-EMV.com (1 de març de 2.011)
  5. Campo Fort, Juan Pablo. Regeneración del marjal de Peñíscola, en SEI: Sociedad de Estudios Ictiológicos.
  6. La serra d'Irta i la marjal de Peníscola, dins Història Natural dels Països Catalans. vol 16 (Espais Naturals). Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1992. ISBN 84-7739-456-3.

Bibliografia

Vegeu també

Enllaços externs