Martha Carey Thomas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMartha Carey Thomas

(1918) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 gener 1857 Modifica el valor a Wikidata
Baltimore (Maryland) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 desembre 1935 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Filadèlfia (Pennsilvània) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBryn Mawr College Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Cornell (1875–1877)
Universitat Johns Hopkins
Universitat de Zúric - doctorat
Universitat de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólingüista, directora de college Modifica el valor a Wikidata
OcupadorBryn Mawr College (1884–1922) Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
ParellaMary Garrett (1904–1915) Modifica el valor a Wikidata
MareMary Whitall Thomas (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 1244 Project Gutenberg: 49365 Modifica el valor a Wikidata

Martha Carey Thomas (Baltimore, 2 de gener de 1857 - Filadèlfia, 2 de desembre de 1935) fou una educadora, sufragista, i segona rectora del Bryn Mawr College.

Biografia[modifica]

Carei Thomas, com preferia dir-se, era filla d'una família rica de quàquers: els seus oncles foren Robert Pearsall Smith i Hannah Whitall Smith, i els seus cosins Alys Pearsall Smith (primera esposa de Bertrand Russell) i Mary Smith Berenson Costelloe (que es casà amb Bernard Berenson).

Thomas va rebre sòlids principis feministes de la seua mare i de la seua tia Hannah Whitall Smith. Son pare, metge, no era tan feminista, però la seua filla era molt independent i secundà sa mare en totes les seues iniciatives. Malgrat els ensenyaments quàquers ortodoxos, Thomas qüestionà aquestes creences i sentia passió per la música i el teatre, tots dos prohibits als quàquers ortodoxos. Aquest qüestionament religiós li feu enfrontar-se a sa mare.

Thomas es graduà en la Universitat de Cornell al 1877. Va fer el postgrau en la Universitat Johns Hopkins, però l'abandonà perquè no li permetien assistir a classes per ser dona. Feu un postgrau en la Universitat de Leipzig, però llavors negaven els títols a les dones. A la Universitat de Zúric obtingué un doctorat en Lingüística, cum laude, el 1882, per la seua dissertació filològica Anàlisi de Sir Galvany i el Cavaller Verd. Fou la primera dona que rebé aquest tipus de doctorat en una universitat europea. Després passà un temps a París, on va assistir a conferències de Gaston Paris a la Sorbona i, a continuació, tornà a casa.

El 1884, Thomas esdevingué degana i rectora del nou Bryn Mawr College, institució d'ensenyament per a dones. Thomas fou la primera dona degana als Estats Units.

El 1885 Thomas, amb Mary Elizabeth Garrett, Mamie Gwinn, Elizabeth King i Julia Rogers, fundà l'Escola Bryn Mawr a Baltimore Maryland, per a dones, en què s'exigia un alt nivell per a entrar.

El 1894, el primer rector de la universitat es jubilà, i Thomas fou elegida per a succeir-lo. En fou presidenta fins al 1922 i degana fins al 1908.

El 1908, esdevingué la primera presidenta de la National College Women's Equal Suffragge League. També era membre destacada de la National American Woman Suffrage Association. Després del 1920 se sumà a la política del National Woman's Party. Fou una de les primeres promotores d'una esmena per la igualtat de drets a la Constitució dels Estats Units.

Thomas visqué durant anys una relació lesbiana amb Mamie Gwinn. Després de l'abandó de Gwinn al 1904, començà una altra relació amb Mary Garrett; i hi compartí habitatge al campus fins a la mort de Garrett.[1] Garrett era una sufragista destacada i benefactora de Bryn Mawr.

Thomas va morir a Filadèlfia, Pennsilvània. Fou incinerada i escamparen les cendres al campus del Bryn Mawr College, al claustre de la Biblioteca Thomas.

Referències[modifica]

  1. Lillian Faderman, Odd Girls and Twilight Lovers: A History of Lesbian Life in Twentieth-Century America, Penguin Books Ltd, 1991, page 30

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]