Martin-Jerôme Izart

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMartin-Jerôme Izart
Biografia
Naixement10 juny 1854 Modifica el valor a Wikidata
Estagell (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 maig 1934 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Arquebisbe catòlic
9 maig 1916 – 31 maig 1934
← Louis-Ernest DuboisLouis Fillon →
Bisbe diocesà
31 maig 1907 – 9 maig 1916
← Pierre-Eugène Rougerie (en) TradueixPierre Marceillac (en) Tradueix →
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbisbe catòlic (1907–), sacerdot catòlic (1878–) Modifica el valor a Wikidata
ConsagracióJuli Carsalade du Pont Modifica el valor a Wikidata

Martin-Jerôme Izart (Estagell, 10 de juny del 1854 - ?, 31 de maig del 1934) va ser un exegeta i bisbe nord-català.

Biografia[modifica]

Rebé l'orde sacerdotal el 21 de desembre del 1878, i l'11 de juny del 1907 va ser consagrat bisbe de Pàmies. El 30 d'agost del 1910[1] creà una casa per als missioners diocesans. Romangué en el càrrec fins que el 9 de maig del 1916 fou fet arquebisbe de Bourges. El 6 d'octubre del mateix any[2] aprovà la Confrérie de la "Neuvaine perpétuelle" au Sacré Cœur de Jésus en faveur des malades et des affligés. Sembla que era molt tradicionalista, i que això entrà en conflicte[3] amb l'ambient obrer de la diòcesi. Fou arquebisbe de Bourges fins a la mort.

Va ser membre de la societat d'Història Eclesiàstica de França. Monsenyor Izart surt retratat en un dels grans mosaics de l'absis de l'església del Sagrat Cor de Bourges, en una imatge que simbolitzava la fundació de la Novena Perpètua. L'obra fou realitzada[4] pel taller de mestres vidriers i de mosaics de Carl Mauméjean, a París.

Notes[modifica]

  1. «Revue d'Histoire de l'Église de la France, 1910, 1-5».
  2. «La dévotion au Sacré-Coeur - Textes essentiels - 7. Nouvelle expansion - La dévotion au XX° siècle : 1870 à nos jours».
  3. « Ce nouvel évêque est un traditionnaliste, très attaché à la gloire de l'Eglise. Il va beaucoup s'intéresser à la canonisation de Jeanne de France, puis à celle de Jeanne d'Arc. La théologie est son point fort, et dans une cité ouvrière comme Bourges, il y a comme un fossé entre l'évêque et ses ouailles. Politiquement, Mgr Izart est situé très à droite, dans la mouvance de l'Action Française. Il est hostile à toute proposition dans le domaine social. Comme l'écrit Guy Devailly, que l'on peut taxer d'auteur catholique: "Mgr Izart n'apprécie pas que son clergé se lance dans l'action sociale. Il est bien vu d'un certain nombre de notables traditionnels, mais avec l'âge, ces tendances s'accentuent et contribuent à l'isoler, tant au milieu de l'épiscopat français qu'à l'intérieur de son diocèse; son administration se relâche et, dans certains secteurs, il tolère des situations lamentables, sinon scandaleuses". Ces mots sont écrits par un fervent catholique, les réactions des anti-cléricaux .... ne sont pas publiables ! »
    Enciclopèdia de Bourges «encyclopedie.bourges.net». Arxivat de l'original el 2010-08-15. [Consulta: 15 octubre 2010].
  4. «Paroisses et Doyennés - Diocèse de Bourges».[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]