Mastaba del faraó

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La mastaba de Shepseskaf

La Mastaba del Faraó (Mastabat al-Faraún) és una mastaba o mitja piràmide a Saqqara Sud, que és el nom donat al temple funerari del faraó Shepseskaf. De vegades s'esmenta simplement com piràmide de Saqqara sud o mastaba de Shepseskaf.

Té més aviat forma de mastaba que de piràmide i fou construïda a Saqqara sud en lloc de Giza com els seus antecessors. Els egipcis la coneixen com la Mastaba del Faraó i els occidentals com Mastaba o Piràmide de Saqqara sud. El seu aspecte actual sembla el d'una piràmide tallada completament a un terç de la seva altura.

La zona de Saqqara sud fou excavada per Gustave Jeuier el 1924 i 1925 i es va pensar que fos la tomba del faraó Unas. Tot i així a una estela trobada allí ja hi havia part del nom del faraó Shepseskaf, a una altra estela de l'Imperi mitjà constava que en aquell lloc es feia culte a Shepseskaf, i se sabia que el nom d'una tomba així era "Shepseskaf ha estat purificat" per una troballa en la que estava gravada la paraula i dibuixada la mastaba.

La mastaba estava orienta nord-sud. És petita i es distingeixen dues fases de construcció, la primera de pedra amb tres entrades, una a l'est, un al sud-oest i una al mig de la façana sud. Un corredor porta a la meitat oriental del temple i al nord-oest té un altar; la part occidental formava un temple amb una sala d'ofrenes amb una falsa porta; no hi havia estàtues però una part de l'estàtua del rei es va trobar al temple; al nord-oest hi havia diverses cambres o magatzems. El conjunt de la mastaba mesura quasi 100 metres de llarg i 75 d'ample i està orientada nord-sud. La segona fase fou completada amb pedra més fina.

A la paret nord, uns dos metres per sota el nivell del terra, l'entrada s'assembla a la d'una piràmide; per mitjà d'un vestíbul comença amb un corredor que baixa en angle de 23 graus durant més de 20 metres i arriba a una cambra; després el corredor es fa horitzontal i acaba a una altra cambra connectada amb cinc o sis nínxols o magatzems; un pas en baixada porta a la cambra de l'oest i permet l'accés a la cambra d'enterrament feta de granit rosa. No s'han trobat tombes per familiars o oficials del faraó. Coord.: 29° 50′ 20″ N, 31° 12′ 54″ E / 29.83889°N,31.21500°E / 29.83889; 31.21500


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mastaba del faraó Modifica l'enllaç a Wikidata