Vés al contingut

Mastodont

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Mastodon».
No s'ha de confondre amb Mammuthus.
Infotaula d'ésser viuMastodont
Mammut Modifica el valor a Wikidata

Esquelet muntat de mastodont, Museu de la Terra.
Dades
Alçada2,3 m Modifica el valor a Wikidata
Pes7,8 t Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreProboscidea
FamíliaMammutidae
GènereMammut Modifica el valor a Wikidata
Blumenbach, 1799
Tipus taxonòmicMammut ohioticum Modifica el valor a Wikidata
Espècies
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata
Mida

Els mastodonts (Mammut) són una família de proboscidis[2] que pertanyen a la família Mammutidae. S'assemblaven, però eren diferents del mamut llanut, que pertany a la família Elephantidae, en què els mastodonts eren brostejadors, mentre que els mamuts eren pasturadors.

Hàbitat

[modifica]
Un mastodont
Mammut
Mammut

Es creu que els mastodonts aparegueren per primer cop gairebé quatre milions d'anys enrere. Ambdues espècies Eren natives d'Euràsia i Nord-amèrica. Tanmateix, els individus d'Euràsia, Mammut borsoni, moriren aproximadament tres milions d'anys enrere - els fòssils han estat trobats a Anglaterra, Alemanya, els Països Baixos, Romania[3] i el nord de Grècia. De Mammut americanum se sap que desaparegué fa uns 10.000 anys,[4] al mateix temps que molta altra megafauna del Plistocè. Tanmateix, dades més recents obtingudes d'anàlisis del radiocarboni n'han trobat datat exemplars 5200 aC, a Seneca (Michigan),[5] 5.140 aC a Utah,[6] 4,150 a Washtenaw (Michigan),[7] 4,080 B.C. a Lapeer (Michigan),.[8] Els registres d'aquest fòssils ens ajuden avui en dia a certificar la zona per la qual estaven situats els mastodonts; aquesta s'estén des de les actuals Alaska i el Canadà al nord, fins a Florida i el sud de Califòrnia, Mèxic i a Hondures.

Encara que el seu hàbitat abasta un gran territori, els mastodonts foren més comuns als boscos d'avets de l'edat del gel de la zona oriental dels Estats Units, així com en entorns més càlids de terres baixes. Les seves restes han estat trobades pel que fa a 300 km de la costa nord-est dels EUA, zones en què la terra s'assecà durant la baixada del nivell del mar de l'última edat de gel. Els fòssils de mastodont han estat trobats a la península Olympic de l'estat de Washington, EUA (Manis Mastodon Site), a Kentucky, Kimmswick Bone Bed a Missouri, en Stewiacke, Nova Escòcia, Canadà; en un nombre de llocs en l'Estat de Nova York; al Comtat de Richland, Wisconsin; La Grange, Texas, al sud de Louisiana, al nord de Fort Wayne, Indiana i Johnstown (Ohio), EUA.

Referències

[modifica]
  1. Entrada «Mammut» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 3 gener 2023].
  2. Agustí, Jordi. Memoria de la Tierra: Vertebrados fósiles de la Península Ibérica. Barcelona: El Serbal, 1997. ISBN 84-7628-195-1. 
  3. 2.5 million-year-old mastodon unearthed in Romania
  4. «Greek mastodon find 'spectacular'». BBC News, 24-07-2007 [Consulta: 24 juliol 2007].
  5. Richard E. Morlan, Bruggeman Mastodon, Canadian Archaeological Radiocarbon Database, www.canadianarchaeology.ca/localc14/c14search.htm, (Hull Quebec: Canadian Museum of Civilization), retrieved online October 2008).
  6. Wade E. Miller, «Mammut Americanum: Utah's First Record of the American Mastodon», Journal of Paleontology, Volume 61, Number 1, (The Paleontological Society, 1987), 168–183.
  7. Margaret Ann Skeels, «The Mastodons and Mammoths of Michigan», Michigan Academician, Volume XXXIV, Number 3, (Ann Arbor: Michigan Academy of Science, 2002), 254.
  8. H. R. Crane and James B. Griffin, Russell Farm, «University of Michigan Radiocarbon Dates IV», Radiocarbon, Volume 1, Number 1, (New Haven: Yale, 1959), 178.