Maurice Wilmotte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaurice Wilmotte
Biografia
Naixement11 juliol 1861 Modifica el valor a Wikidata
Lieja (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 juny 1942 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Saint-Gilles (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Lieja Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilologia romànica, literatura romànica i literatura francesa Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, filòleg, romanista, professor d'universitat, historiador de la literatura Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Lieja Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsJean Stecher Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaRèspleû Modifica el valor a Wikidata

Maurice Wilmotte (Lieja, 11 de juliol de 1861 - Sint-Gillis-Obbrussel, 9 de juny de 1942) fou un romanista i medievalista belga, fundador de la romanística al seu país.

Vida i obra[modifica]

Wilmotte va estudiar a la Universitat de Lieja i feu estades a París (amb Gaston Paris, Arsène Darmesteter i Paul Meyer) i a Berlin, Halle i Bonn (amb Adolf Tobler, Hermann Suchier i Wendelin Foerster);[1] amb aquestes estades s'integrà en la romanística europea. De 1895 a 1931 fou catedràtic a Lieja, amb un parèntesi durant la primera Guerra Mundial, que passà refugiat a França com a professor a la Universitat de Bordeus i a la Sorbona. Fou el primer catedràtic de Filologia Romànica a la universitat de Lieja. En la seva joventut publicà alguns treballs de dialectologia valona, però la major part de la seva recerca es dedicà a la literatura medieval, particularment al roman i a la cançó de gesta.

Wilmotte es pot considerar el fundador de la romanística i medievalística belgues; entre els seus deixebles hi trobem Georges Doutrepont, Auguste Doutrepont, Eugène Ulrix, Jean Haust, Gustave Charlier, Lucien-Paul Thomas, Maurice Delbouille o Gustave Cohen. De 1888 a 1941 fou editor de la revista Le Moyen Age, de la qual fou fundador. Des del moment de la seva fundació, el 1920, fou membre de l'Académie royale de langue et de littérature françaises. Participà en els moviments valons.

Publicacions[modifica]

  • Maurice Wilmotte: Mes mémoires, Brussel·les 1948.

Bibliografia[modifica]

  • Mélanges de philologie romane et d'histoire littéraire offerts à M. Maurice Wilmotte à l'occasion de son 25e anniversaire d'enseignement, 2 vol., París 1910, 1972 (amb una bibliografia).
  • Études de philologie wallonne réunies et publiées par ses amis et élèves à l'occasion de sa promotion à l'éméritat, París 1932, 1993.
  • Rita Lejeune: Hommage à Maurice Wilmotte, médiéviste, in: Le Moyen Age 52, 1946, p. 1–10.
  • Marie Delcourt, Marcelle Derwa: Les débuts de la philologie romane, in: Chronique de l'Université de Liège, ed. Marcel Florkin i Léon-E. Halkin, Lieja 1967, p. 239–249.
  • Encyclopédie du Mouvement wallon, vol. 3, Charleroi 2001, p. 1677.
  • Gustave Charlier, Maurice Wilmotte (1861 - 1942) (notícia necrològica), in: Revue belge de philologie et d'histoire 21, 1942 pp. 692-701
  • Maurice Delbouille, Nota necrològica Arxivat 2017-04-10 a Wayback Machine..

Referències[modifica]

  1. Charlier p. 693

Enllaços externs[modifica]