Menkent

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaMenkent
Dades d'observació
Constel·lació Centaure
Magnitud aparent (V) 2,06
Característiques astromètriques
Magnitud absoluta 0,7
Característiques físiques
Tipus espectral K0III
Lluminositat 45 lluminositats solars
Radi 16 radi solar
Massa 4 masses solars
Més informació
Codi de catàleg
Modifica les dades a Wikidata
Menkent a la seva constel·lació

Menkent (θ Centauri / θ Cen / 5 Centauri) és la tercera estrella més brillant de la constel·lació de Centaurus, després d'Alfa Centauri i Hadar o Agena (β Centauri). El seu nom prové d'una paraula àrab per a "mà" del Centaure, a la qual s'ha afegit la paraula Kent, abreviatura llatina de Kentaurus.

Menkent és una estrella gegant taronja situada a 61 anys llum de distància, la tercera gegant taronja més propera a la Terra després de Pólux (β Geminorum) i Arturo (α Boötis). Molt similar a la primera, només la seva gran distància fa que sigui menys brillant, encara que amb magnitud aparent +2,06 és la 53a estrella més brillant del firmament. De tipus espectral K0IIIb, la seva temperatura superficial és de 4.780 K. És 60 vegades més lluminosa que el Sol i el seu radi és 11 vegades més gran. En el seu nucli, esgotada ja la reserva d'hidrogen, l'heli es transforma en carboni i oxigen, igual que en altres estrelles gegants.

El gran moviment propi de Menkent suggereix que l'estrella prové de la part exterior del disc galàctic i que només és una visitant del districte solar.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]