Merkava

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Merkava Mark IV
Merkava Mark IV en el Museu Yad la-Shiryon, Latrun.
Característiques generals
Tipustanc
País d'origenIsrael
Any2003
Dimensions
Pes65 t
Amplada3,72 m
Long. amb canó9,04 m
Altura total2,66 m
Altura del terra0,45 m
Tripulació4 (comandant, artiller, carregador i conductor)
Especificacions
MotorMTU MT883
Tipus de motordièsel
Potència màxima1.500 cv (kW)

TransmissióRenk RK 325

Rodatgecadenes amb 6 rodes de rodatge a cada costat
Suspensiómolls helicoidals
Rati potència/pes23 cv/tm
Prestacions
Vel. carretera70 km/h
Autonomia carretera500 km
Combustible454 l
Armament
PrimariCanó Rheinmetall MG253 de 120 mm amb 48 projectils, LAHAT
Secundari1 metralladora de 12,7 mm y 2 metralladores de 7,62 mm
Altre armament1 morter de 60 mm intern
Blindatge i defenses
Blindatge en torretaaliatge composta de ceràmica laminada-acer-níquel, disseny modular
Altres defenses12 granades de fum
Altres característiques i equip
Nº fabricats: 220 (març 2008)[1]

El Merkava (en hebreu מרכבה מרכבה (pàg.), "Carro") és el tanc principal de les Forces de Defensa Israelianes. Des de principis de la dècada de 1980 s'han posat en ús quatre versions diferents. "Merkava" era el nom pel qual es coneixia el projecte desenvolupat per l'exèrcit d'Israel, i va ser finalment la denominació amb què va quedar el tanc.

Característiques[modifica]

El seu disseny va estar centrat a optimitzar l'índex de supervivència de la tripulació, així com en la reducció del temps de reparació dels danys que pogués rebre en combat. En la seva construcció es van utilitzar tècniques de blindatge espaiat i dissenys modulars de substitució ràpida. L'equip de desenvolupament va aconseguir incorporar un blindatge derivat del RHA (rolled homogeneous armor) i del Chobham. A més, l'espai entre el buc intern i el buc extern és ocupat amb combustible dièsel, aconseguint així un sistema econòmic d'emmagatzemament i una major protecció contra munició HEAT.

La torreta està localitzada en un punt molt proper a la part posterior del tanc, una cosa poc freqüent en aquesta classe de vehicles cuirassats, i més propi de l'artilleria autopropulsada. Aquesta peculiaritat dona protecció addicional a la tripulació contra atacs frontals, posant major massa entre ella i el morro del blindat. D'altra banda, aquesta disposició de la torreta crea una porció d'espai no utilitzat a la part posterior del tanc, que al principi va ser utilitzat com a espai de càrrega, i més tard per al transport de tropes.

Aquesta nova configuració permet que l'espai intern sigui utilitzat per atendre emergències mèdiques, per actuar com a lloc de control avançat o bé com a transport blindat de tropes. Les portes d'accés a aquesta secció tenen un disseny d'obertura vertical en forma de closca, una cosa que dona protecció addicional en les operacions de càrrega i descàrrega de subministraments i passatgers.

Merkava Mark I[modifica]

La primera versió en servei, lliurada a les IDF, va ser el 1979. La seva arma principal era la còpia local del canó L68 (105 mm) Royal Ordenance de la Gran Bretanya, i utilitza els trens de rodatge, erugues, i rines del Centurió britànic. El seu disseny va ser estructurat per reparar-lo en forma modular, perquè fos possible reparar-lo en batalla, augmentant la seva eficiència i prestacions en combat.

Merkava Mark II[modifica]

La segona versió, que va veure combat en la guerra a la campanya contra el moviment antiisraelià Hezbollah (1982), es va enfrontar contra el de nou adquirit per Síria, (fent-se notar amb 17 baixes) tanc de manufactura soviètica T-72, les seves majors millores van ser l'adaptació d'un motor una mica més fiable, (passant del motor de 900 CV. a un de 1000 CV.), i que era superior en resistència a l'anterior, però que continuava fent d'aquest un vehicle molt defensiu, per la seva baixa velocitat en carretera (amb prou feines 46 km/h).

Merkava Mark III[modifica]

En aquest es reemplaça el gens imperfecte canó de 105 mm per una versió local del M256 de 120 mm dels EUA, es realitza per primera vegada l'ús d'un blindatge de multicapes, conegut com a BLAZER, i de passada s'acaben amb dos dels seus defectes més constants: velocitat i protecció en el gir de la torreta, es passa d'un motor de 1000 hp a un de 1200 hp, que li donen més capacitat d'acció en poder atacar a l'enemic en moviment.

Merkava Mark IV[modifica]

Aquesta és la més recent versió, amb la qual es reemplacessin als Magach (M-60 Patton) i als Centurió britànics.

Aquest és totalment nou, ja que al principi, l'equip de disseny del MERKHAVA l'havia proposat com una mica projectiu, ja que sempre es parlava amb les seves tripulacions per realitzar així millores concorde a les necessitats de les IDF.

El seu blindatge de xapes de BLAZER, seu motor de la General Dynamics de 1500 cv i un canó local que permet el tret de míssils LAHAT, l'han col·locat a l'avantguarda de tancs occidentals.

Variants[modifica]

Namera[modifica]

Vehicle de transport de tropes, construït sobre els xassís dels Mk I i Mk II, el seu gran pes li permet desplaçar-se a una velocitat màxima de 38 km/h, però el seu altíssim grau de protecció el posen com el millor AFV sobre la terra. La seva artilleria rau en una torreta on porta dues armes de calibre 0.30 (7,62 mm) realitzada per RAFAEL de Yaffo.

Carros de combat similars[modifica]

Referències[modifica]

  1. "The Institute for National Security Studies", chapter Israel, 2008, «www.inss.org.il». Arxivat de l'original el 2008-08-13. [Consulta: 17 agost 2008]. 23 de març de 2008.

Enllaços externs[modifica]