Metathenardita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMetathenardita
Fórmula químicaNa₂SO₄
Epònimmeta- i thenardita Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusfumarola Glàvnaia Tenoritóvaia, con d'escòria número 2, Northern Breakthrough (North Breach), erupció de la Gran Fissura, volcà Tolbàtxik, óblast de Kamtxatka, Extrem Orient Rus, Rússia
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.AC.30
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 5,3467(9) Å; c = 7,088(2) Å;
Grup puntual6/mmm (6/m 2/m 2/m) - dihexagonal dipiramidal
Grup espacialgrup espacial 194 Modifica el valor a Wikidata
Colorgrisenc (material aprovat per l'Associació Mineralògica Internacional); incolora (fresca)
Més informació
Estatus IMAaprovat i mineral hipotètic (H) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2015-102 Modifica el valor a Wikidata
SímbolMthn Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La metathenardita és un mineral de la classe dels sulfats. Va ser descrita originalment per Lacroix l'any 1905 com un hipotètic mineral provinent de la muntanya Pelée, Martinica, Antilles Franceses. Va ser aprovada per l'IMA l'any 2016 després d'analitzar material presentat de la fumarola Glàvnaia Tenoritóvaia, del volcà Tolbàtxik, Rússia.

Característiques[modifica]

La metathenardita és un sulfat de fórmula química Na₂SO₄. Cristal·litza en el sistema hexagonal, i es troba en forma de grans. És un mineral dimorf de la thenardita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la metathenardita pertany a «07.AC - Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i grans» juntament amb els següents minerals: vanthoffita, piracmonita, efremovita, langbeinita, manganolangbeinita, yavapaiïta, eldfellita, godovikovita, sabieïta, thenardita i aftitalita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la fumarola Glàvnaia Tenoritóvaia, a l'erupció de la Gran Fissura, al volcà Tolbàtxik, óblast de Kamtxatka (Extrem Orient Rus, Rússia). També ha estat descrita a la muntanya Pelée (Martinica, Antilles Franceses) i al volcà Eldfell (arxipèlgag Vestmannaeyjar, Islàndia).

Referències[modifica]

  1. «Metathénardite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 11 juliol 2016].