Microhydromys

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMicrohydromys Modifica el valor a Wikidata
Període
Recent
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaMuridae
SubfamíliaMurinae
GènereMicrohydromys Modifica el valor a Wikidata
Tate i Archbold, 1941
Espècies
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Microhydromys és un gènere de rosegadors de la família dels múrids. Les dues espècies d'aquest grup són murins molt petits, amb una llargada de cap a gropa de 8–11 cm i una cua de 8–10 cm. Pesen 9–12 g. El color del pelatge dorsal varia entre el marró i el gris negrenc, mentre que el pelatge ventral és una mica més clar. Tenen el musell curt i la primera molar superior visiblement engrandida.

Ambdues espècies són originàries de Nova Guinea, on habiten boscos situats en terreny ondulat. Viuen a altituds una mica més baixes que altres murins de la mateixa regió. Passen gran part del seu temps a terra i s'alimenten d'insectes.

El gènere conté:

  • M. argenteus, una espècie descrita el 2010[1] que només s'ha trobat a quatre localitats del sud de Nova Guinea.
  • M. richardsoni, oriünd del nord de Nova Guinea. Té el pelatge de color gris fosc i la punta de la cua blanca.

Pseudohydromys musseri (Flannery, 1989) formava part d'aquest gènere abans de ser transferit a Pseudohydromys.[2]

No es coneix gaire cosa sobre el seu estat de conservació. La UICN classifica les dues espècies com a espècies amb «dades insuficients».

Sistemàticament, són parents propers del gènere Hydromys.

Referències[modifica]

  1. Kristofer M. Helgen, Tanya Leary i Kenneth P. Aplin: «A Review of Microhydromys (Rodentia: Murinae), with Description of a New Species from Southern New Guinea». American Museum Novitates, 3.676, pàg. 1-24 (anglès) 2010
  2. Kristofer M. Helgen i L. E. Helgen: «Biodiversity and biogeography of the moss-mice of New Guinea: a taxonomic revision of Pseudohydromys». R. S. Voss i M. D. Carleton (editors): «Systematic Mammalogy: Contributions in Honor of Guy G. Musser». Bulletin of the American Museum of Natural History, 331, pàg. 230–313, 2009 (anglès)

Bibliografia[modifica]